'Referendum legt bom onder pakket'

Het voornemen van de Griekse regering om een referendum te houden over het Europese pakket noodmaatregelen legt een bom onder het pakket. Het moet dan ook van tafel, vindt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk.

Het kabinet heeft de steun van oppositiepartij PvdA nodig omdat gedoogpartner PVV zich verzet tegen het steunen van Griekenland. Plasterk vindt het onverantwoord dat het Griekse besluit leidt tot vier maanden onzekerheid in de markt. Ook is hij niet van plan zich al die tijd te buigen over de uitwerking van het plan, terwijl de kans bestaat dat de Grieken tegenstemmen. "Dat gaan we niet beleven."

Het beste is daarom dat de Grieken het voornemen weer intrekken, vindt hij. De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond met premier Mark Rutte (VVD) over het pakket. Dat debat kan wat Plasterk betreft wel doorgaan.

Mochten de Grieken voet bij stuk houden, dan wil hij het vooral hebben over de andere maatregelen uit het pakket, die bijvoorbeeld zijn gericht op Italië of het creëren van een 'brandgang' rond Griekenland. Die mag wel wat breder zijn, aldus de PvdA'er.