'Nationale politie mogelijk pas later van start'

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vrezen dat het niet gaat lukken de wet die nodig is om een nationale politie op te richten op tijd te behandelen. Dat meldt de NOS vrijdag. Eerder werd nog verwacht dat de nationale politie wet op 1 januari 2012 een feit kon zijn.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zou denken dat deze datum te halen is. Ook coalitiepartners CDA en VVD gingen daar tot nu toe van uit. De VVD hoopt nog steeds dat het lukt. Wel zegt fractiewoordvoerder Jeanine Hennis-Plasschaert dat ze van de griffie van de Kamer te horen heeft gekregen dat de agenda de rest van het jaar erg vol is.

Uitstel van mogelijk een halfjaar kan tot financiële en organisatorische problemen leiden, zegt voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de huidige organisatie langer in stand moet worden gehouden, terwijl daarbovenop een nationale politie wordt gevormd.

Dat zou veel vergen van medewerkers. "Dat kan niet te lang duren." Volgens Van de Kamp is de politiek nu aan zet.

Eerder is al onthuld dat Gerard Bouman de hoogste baas wordt van de nieuwe nationale politie. De huidige 26 politiekorpsen moeten plaatsmaken voor één nationale politieorganisatie. Die gaat bestaan uit tien regionale eenheden, een of meer gespecialiseerde eenheden en een landelijke dienst voor ondersteunende taken.