'Gadhafi standrechtelijk geëxecuteerd'

Moammar Gadhafi is door strijders van het nieuwe Libische regime gedood, aldus een lid van de eenheid die bij zijn gevangenname betrokken was. Dat weerspreekt de verklaring van interim-premier Mahmoud Jibril, maar er is meer waardoor er aan de officiële versie getwijfeld kan worden.

Jibril stelt dat Gadhafi leefde tot aan het moment dat hij bij het ziekenhuis aankwam. De gevallen leider zou onderweg, tijdens een vuurgevecht met aanhangers van het oude regime, dodelijk zijn getroffen door een kogel waarvan de exacte oorsprong niet meer zou zijn vast te stellen. De anonieme strijder verklaarde echter tegenover Al Jazeera dat zijn makkers Gadhafi na diens gevangenname in zijn maag en hoofd hebben geschoten.

Dat de interim-premier mogelijk creatief met de waarheid omspringt, blijkt ook uit diens verklaring dat in het ziekenhuis bleek dat Gadhafi een pruik droeg. Volgens Jibril werden daar dna-tests afgenomen om de identiteit van de overledene vast te stellen, en bleken geteste haarlokken niet van de voormalige Libische leider te zijn. Daarop zou zijn ontdekt dat het om een pruik ging en zou de identiteit alsnog via bloed en speeksel zijn bevestigd.

Uit een video waarop schijnbaar een gewonde maar nog levende Gadhafi in handen van zijn gevangennemers is te zien, blijkt echter duidelijk dat de gevangene een stuk kaler is dan hoe Gadhafi zich aan de wereld plachtte te tonen. Indien die video inderdaad Gadhafi's laatste momenten toont, mag aan Jibrils versie van de waarheid worden getwijfeld. De Libische ex-leider is op dat moment immers al gescheiden van de pruik waarop de dna-test zou zijn uitgevoerd.


De laatste momenten van Moammar Gadhafi?