Nieuwe top over financiële crisis EU

De pogingen van de eurozone om de uit de hand lopende schuldencrisis het hoofd te bieden zijn gestuit op onoverkomelijke verschillen. Donderdag hebben de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een tweede crisisberaad voorgesteld, dat uiterlijk volgende week woensdag moet plaatsvinden. Eerder donderdag werd duidelijk dat de onenigheid tussen de twee landen over de aanpak van de problemen niet voor de top van komende zondag op te lossen was.

Op de top van zondag had een alomvattend plan gepresenteerd moeten worden om grip te krijgen op de schuldencrisis. In het plan hadden maatregelen moeten staan om de financiering van Griekenland te regelen. Bovendien zou in het plan moeten staan hoe de Europese bankensector versterkt kan worden. Ook zou de uitbreiding van bevoegdheden van het Europese noodfonds in het plan worden geregeld. Duitsland en Frankrijk konden het echter over de hoofdlijnen van het plan niet eens worden.

Beide regeringen zeiden dat alle elementen van het crisisplan zondag worden besproken, 'zodat het definitief aangenomen kan worden door de regeringsleiders op een tweede top die op zijn laatst woensdag plaatsvindt'.

Investeerders hebben felle kritiek geleverd op de Europese regeringsleiders. Zij zijn van mening dat de regeringsleiders alleen ingrijpen als de markt dat eist. Nu de markten echter volatiel zijn, de groei afneemt en de sociale onrust stijgt, moeten regeringen juist laten zien dat ze in staat zijn om het voortouw te nemen.