Kredietbureau dol op NL-hypotheken

Het Amerikaanse kredietbureau Standard & Poor's (S&P) blijft dol op de Nederlandse markt voor hypotheekbeleggingen. Nederlandse hypotheken worden nog altijd massaal gebundeld en doorverkocht op de internationale financiële markten.

De hypotheken zijn relatief gewild vanwege de doorgaans hoge kwaliteit van de leningen, constateert de kredietbeoordelaar dinsdag in een rapport over de Nederlandse markt voor hypotheekbeleggingen.

"De Nederlandse markt voor residentiële hypotheekbeleggingen heeft de crisis van 2008 en 2009 relatief goed doorstaan. Beleggers beschouwen deze markt in zekere zin als een veilige haven, wat volgens ons één van de redenen achter de vraag is", schrijft kredietanalist Mark Boyce van S&P. Hij denkt dat deze markt volgend jaar aan zal trekken.

Het ratingbureau erkent dat trage economische groei, gebrek aan vertrouwen bij consumenten en hogere leenkosten voor banken een opleving van de Nederlandse huizenmarkt onwaarschijnlijk maken op korte termijn. En dat betekent ook nauwelijks groei van de hypotheekfinanciering.

Voor beleggers blijft het risicoprofiel van Nederlandse hypotheken echter aantrekkelijk, gelet op het nog altijd lage percentage wanbetalingen en de relatief stabiele kredietcijfers van Nederlandse banken, aldus S&P.