Zonnebank alleen voor 18+ in CaliforniŽ

Jongeren onder de 18 mogen in Californië niet meer onder de zonnebank. Gouverneur Jerry Brown ondertekende zondag een wet die dat met ingang van 1 januari verbiedt. Texas verbiedt zonnebankgebruik onder de 16 en ook andere Amerikaanse staten kennen leeftijdslimieten, maar Californië is de eerste die de lat op 18 jaar stelt.

In Californië mogen tieners van 15 tot en met 17 nu nog kunstmatig bruinbakken als zij toestemming hebben van hun ouders, daaronder is het al verboden.

De Indoor Tanning Association zegt dat vijf tot tien procent van haar leden jonger is dan 18 jaar. De brancheorganisatie stelt dat solaria al door het Californische Department of Consumer Affairs en de federale Food and Drug Administration streng gereguleerd zijn. Maar initiatiefnemer van de wet Ted Lieu en andere voorstanders van het verbod zeggen dat een hogere leeftijdsgrens noodzakelijk is, omdat de straling in zonnebanken vaak tot melanomen leiden, een huidkanker die dodelijk kan zijn. De straling is extra schadelijk bij jonge mensen.