Relatief weinig schade bij grote defensieoefening

Militairen zijn relatief voorzichtig geweest tijdens de grote defensieoefening Falcon Autumn. "We hebben 35 schademeldingen gehad, variërend van blikschade, schade veroorzaakt door losgebroken koeien tot een gebroken waslijn", zegt schadecommissaris majoor Martin van Nes.

Aan de oefening in de bewoonde wereld deden de afgelopen twee weken 2500 militairen, vierhonderd voertuigen en vijftien helikopters mee. Gezien de omvang van de oefening valt de schade mee, vindt Van Nes.

Bij de constructie van een brug bij Echten veroorzaakte een militair voertuig schade aan de waslijn van een 86-jarige bewoonster. Een paar dagen later schoot de genie de bejaarde vrouw te hulp. "Van de materialen die we standaard bij ons hebben, proberen we op aanwijzing van mevrouw de waslijn te repareren naar haar behoefte", zegt korporaal Bas van Lingen op de website van Defensie.

Er was ook een zwaarder incident. Een binnenvaartschip botste vorige week donderdag in Overijssel op een ponton. Een enorm konvooi kon de rivier niet meer oversteken, waardoor de oefening tijdelijk moest worden stopgezet. Het schip en de ponton raakten licht beschadigd.

Alle eenheden konden terecht bij een schadefunctionaris. "Ook hebben we in de oefenboekjes een uitscheurbaar schadeformulier gezet, dat achtergelaten kan worden bij een incident." Verder zijn flyers uitgedeeld met het telefoonnummer van de officier. "We proberen zo laagdrempelig mogelijk te zijn, waardoor mensen ons snel weten te vinden en wij weer snel kunnen reageren."


Relatief weinig schade bij grote defensieoefening (Foto: Novum)