'Tik op vingers VVD'er Hermans over COA'

VVD-prominent Loek Hermans wordt door zijn partij op het matje geroepen vanwege zijn rol in de COA-kwestie. Hermans is naast fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer ook voorzitter van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. COA-baas Nurten Albayrak werd deze week op non-actief gesteld.

Binnen de top van de partij heerst de opvatting dat Hermans had moeten zorgen dat Albayraks hoge salaris aan de balkenendenorm werd aangepast, schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Voorzitter van de Tweede Kamerfractie Stef Blok gaat Hermans daar over aanspreken en om opheldering vragen.

De kwestie rond Albayrak ligt gevoelig binnen de VVD, omdat er in totaal vier partijleden bij het COA betrokken zijn. Naast Hermans en Albayrak zelf zijn dat VVD-senator Anne-Will Duthler (lid van de raad van toezicht) en Petra Ginjaar (directeur Opvang). De liberalen vrezen dat de indruk ontstaat dat Albayrak door partijgenoten uit de wind wordt gehouden.

Naast de ophef over COA wil Blok ook met Hermans praten over Meavita. Hermans was president-commissaris bij het thuiszorgconcern dat in 2009 op de fles ging. Door het faillissement bleef een miljoenenschuld openstaan, waardoor klanten en personeel gedupeerd werden. De ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank doet onderzoek naar wanbeleid bij Meavita.