FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 oktober 2011

Warner Bros. wil Christopher Nolan voor Twilight Zone film

Warner Bros. is al een tijd naarstig op zoek naar een regisseur voor haar nieuwe Twilight Zone speelfilm. Het is niet verrassend dat filmmaker Christopher Nolan bovenaan dat lijstje staat. De geniale regisseur, die eerder Batman terug op de kaart zette en veel indruk bij bioscoopgangers achterliet met Inception, zal een veelgevraagd regisseur zijn als de productie van the Dark Knight Rises is voltooid.

The Twilight Zone is tijdloze fictie en kan gemakkelijk omgezet worden in een mega blockbuster voor de studio, helemaal met Nolan's visie op het geheel. Warner Bros. rekent op de goede relatie die het bedrijf heeft met de regisseur sinds zijn laatste producties voor hen.

Mocht Nolan geen interesse hebben dan heeft de studio haar oog al laten vallen op een aantal andere regisseurs. Zo worden onder anderen Alfonso Cuaron (Children of Men, Gravity), Rupert Wyatt (Rise of the Planet of the Apes) en Michael Bay als mogelijke kandidaten voor de vacature genoemd.

Toch zou een Twilight Zone film, met Nolan aan het roer geen slecht idee zijn, afgaande op zijn vorige films. We wachten af.


Een fragment uit de legendarische tv-serie the Twilight Zone.

[Serie A] Inter hard onderuit tegen Napoli

Internazionale heeft een pijnlijke nederlaag geleden tegen Napoli. In Giuseppe Meazza ging de thuisploeg met 3-0 onderuit. Hugo Campagnaro, Christian Maggio en Marek Hamsik scoorden voor Napoli, dat aan de leiding gaat in de Serie A met tien punten. Inter staat teleurstellend zestiende met vier punten uit vier duels.

Inter, waar Wesley Sneijder ontbrak met een liesblessure en Luc Castaignos op de bank bleef, kwam in de 41e minuut met tien man te staan. Joel Obi kreeg rood en veroorzaakte bovendien een strafschop. Julio Cesar stopte de inzet van Hamsik, maar in de rebound schoot Campagnaro alsnog raak.

Inter wist na rust niet meer gevaarlijk te worden. Napoli liep in de 57e minuut verder uit via Maggio, waarna Hamsik het duel een kwartier voor tijd definitief besliste. Voor trainer Claudio Ranieri is het zijn eerste nederlaag in dienst van de Nerazzurri.

5000 Libische raketten zoek

Ongeveer 5000 luchtdoelraketten uit de bestanden van de verdreven Libische dictator Moammar Gadhafi zijn nog steeds zoek. De nieuwe machthebbers in het Noord-Afrikaanse land maken zich zorgen dat het wapentuig in het buitenland in verkeerde handen is geraakt.

Dit heeft de generaal die zich bij het ministerie van Defensie met de bewapening bezighoudt, zaterdag gezegd. Gadhafi kocht van de Sovjet-Unie en Bulgarije zo'n 20.000 SAM-7-raketten, bedoeld om het luchtruim te verdedigen bij een eventuele aanval.

Uitslag Roda JC - NAC Breda

Om 20.45 uur begon de wedstrijd tussen Roda JC en NAC Breda. Hieronder vind je de uitslag en karakteristieken van dit duel.


NAC-speler Omer Bayram (L) in duel met Roda speler Martijn Monteyne (R). (Foto: Pro Shots)

Roda JC

4 - 3

NAC Breda

 10' Malki
 27' Delorge
 36' Malki
 63' Vormer
   31' Bayram 
 54' Gudelj 
 80' Schalk 
 
 Gele kaart: Donald, (Roda JC), janse, (NAC Breda)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.630
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Kieszek
Monteyne
Biemans
Wielaert
Hempte
Delorge
Vormer
Donald
Ramzi (Fledderus/84)
Malki
Junker (Pluim/69)
  Ten Rouwelaar
Janse
Botteghin
Luijckx
Gorter (Buijs/71)
Gudelj
Gilissen (Lasnik/64)
Schilder
Lurling
Schalk
Bayram (Jozefzoon/46)

Brood wordt minder zout

Bakkers willen nog minder zout in het brood gaan doen. De brancheorganisaties NBOV en NVB roepen hun leden op om uiterlijk per 1 januari 2013 de hoeveelheid zout verder te verlagen. Over de hele linie komt de hoeveelheid zout in brood dan een kwart lager uit dan in 2008 het geval was. Dat bericht vakblad Bakkerswereld.

De organisaties willen de minister vragen het wettelijke maximum zoutgehalte voor ingrediënten voor brood te verlagen, zodat alle bakkers mee moeten. De bakkers willen geen zoutvervangers inzetten, de consument moet omwille van de gezondheid juist wennen aan minder zout eten.

Brood wordt minder zout
Brood wordt minder zout (Foto: ANP)

Jankovic snel onderuit in Beijing

Jelena Jankovic is bij het WTA-toernooi in Beijing al in de eerste ronde gesneuveld. De als tiende geplaatste Servische werd in de Chinese hoofdstad verslagen door Tamira Paszek uit Oostenrijk: 7-5 en 6-4. Jankovic was de enige geplaatste speelster die op de eerste dag van het toernooi uitgeschakeld werd.

Francesca Schiavone (7) had weinig moeite met Jankovic' landgenote Bojana Jovanovski: 6-1 en 6-3. De als negende geplaatste Duitse Andrea Petkovic bereikte de tweede ronde met meer moeite. Zij klopte Lucie Safarova met 7-6 (5) en 6-4. Svetlana Kuznetsova (16) zag haar Roemeense tegenstandster Alexandra Dulgheru opgeven. De Russin stond toen al met 6-2 en 4-1 voor.

Uitslag Vitesse - sc Heerenveen

Om 19:45 uur ging in Arnhem de wedstrijd tussen Vitesse en sc Heerenveen van start. Het venijn van het treffen tussen deze twee ploegen zat hem deze keer in de staart. Hieronder vind je alle bijbehorende statistieken.

Vitesse

1 - 1

sc Heerenveen

 88' Bony
  90+1 Gouweleeuw
 
 Gele kaart: Bony, Hofs, (Vitesse), Elm, El Akchaoui, Zomer, Dost, (sc Heerenveen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 16.894
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
van der Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
van Ginkel
Hofs (Pedersen/ 75)
Pröpper
Chanturia (Piiroja/90)
Bony
Jenner
  Vandenbussche
Janmaat
Gouweleeuw
Zomer
El-Akchaoui (Sibon/89)
Kums
Elm
Djuricic ( vec/73)
Narsingh
Dost
Assaidi (Martinus/83)

PVV boos over Turkse inbreng 57e Taptoe

De PVV vindt het niet kunnen dat het Ottomaanse rijk een groot onderdeel uitmaakt van de 57e Nationale Taptoe in Rotterdam. In vragen aan minister van Defensie Hans Hillen (CDA) beklaagt de partij zich er zaterdag over dat 'deze Turkse gewelddadige en onderdrukkende periode in de geschiedenis' wordt gepropagandeerd.

Juist in 'deze tijd van hernieuwde Turkse agressie ten opzichte van onze bondgenoten Israël en Cyprus' vindt de PVV dit niet kunnen. De partij wil van Hillen weten waarom de organisatie samen met Defensie ervoor heeft gekozen het Ottomaanse rijk een groot onderdeel uit te laten maken van de Taptoe.

Ook tijdens de Luchtmachtdagen waren volgens de PVV een Turkse F-16 en een Turks vliegtuig 'zeer prominent' aanwezig. "Welk signaal denkt u met deze Turkse prominente rol in Nederlandse nationale evenementen te geven aan de Nederlandse bevolking", vraagt de partij aan Hillen.

Taylor verslaat Van Gerwen in finale

Phil Taylor is de winnaar geworden van de het Players Championship in Dublin. In de finale versloeg de Engelsman Michael van Gerwen met 6-3.

Met zijn zege verdiende Taylor 7.000 euro, Van Gerwen nam 3.500 euro mee naar huis. De Nederlander maakte het hele toernooi indruk door onder meer te winnen Gary Anderson en Mervyn King. Ook in de finale deed Van Gerwen het goed, tot 3-3 ging het gelijk op. Daarna bleek Taylor vooral iets beter op de dubbels en won daardoor de partij.

[Upd] Politie houdt krakers aan

De politie in Amsterdam is zaterdag op het Spui begonnen met het aanhouden van demonstrerende krakers. Volgens een woordvoerder van de gemeente houden de demonstranten zich niet aan de voorwaarden voor de demonstratie.

Zo mochten krakers niet tussen het winkelend publiek demonstreren. Ze zijn toch naar het Spui gegaan. Ook dragen enkelen gezichtsbedekkende kleding en hebben ze met hout verstevigde spandoeken bij zich, die als wapen kunnen worden gebruikt.

De politie roept krakers op het Spui op het plein te verlaten. De Mobiele Eenheid is daarbij ingezet. De krakers moeten naar het gebied bij de Stopera.

De krakers ageren tegen het kraakverbod dat precies een jaar van kracht is. De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie wilden dat de krakers het protest zouden verplaatsen naar het plein bij het stadhuis, maar dat deden ze niet.

Update 21:14

De politie had zaterdagavond rond half zeven 17 mensen aangehouden bij de demonstratie van krakers in Amsterdam. Dat meldde een woordvoerster van de gemeente Amsterdam.

De arrestanten hadden zich niet gehouden aan de voorwaarden die aan de actie waren gesteld, zoals verboden op het dragen van gezichtsbedekkende kleding en het verbod op actievoeren tussen winkelend publiek.

17 arrestaties bij krakersdemonstratie
17 arrestaties bij krakersdemonstratie (Foto: ANP)

Oktober breekt nu al warmterecords

Zaterdag was de warmste oktoberdag die ooit gemeten is in Groot-Brittannië. In Gravesend, in het zuidoosten van Engeland, was het 29,9 graden, deelde de Britse weerdienst Met Office mee. Ook in Nederland was het een van de warmste dagen in de maand oktober.

De temperatuur in Gravesend was de hoogste die sinds het begin van de temperatuurmetingen een eeuw geleden is gemeten. Het vorige record stond op 29,4 graden. Dat was op 4 oktober 1985. De gemiddelde oktobertemperatuur in Groot-Brittannië is vijftien graden.

Net als in Nederland is het in Groot-Brittannië na een natte en koele zomer al dagen warm en zomers. Weerdiensten verwachten wel dat er volgende week herfstachtiger weer komt.

In Nederland was het zaterdag de warmste eerste oktoberdag die ooit gemeten is. In De Bilt was het 25,2 graden, flink hoger dan het vorige record uit 1908. Toen was het 24,1 graden.

[Premier League] Manchester United thuis langs Norwich

Manchester United heeft zaterdag geen misstap begaan in de Premier League. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson was in eigen huis met 2-0 te sterk voor Norwich City. Anderson opende twintig minuten voor tijd de score, waarna Danny Welbeck het duel besliste. United blijft de koppositie delen met Manchester City.

De stadgenoot rekende eenvoudig af met Blackburn Rovers: 4-0. De bezoekers maakten na rust het verschil door treffers van Adam Johnson, Mario Balotelli, Samir Nasri en Stefan Savic. Nigel de Jong bleef op de bank bij de Citizens. United en City hebben beiden negentien punten, maar het doelsaldo van de Reds is één doelpunt beter.

Doelman Tim Krul boekte met Newcastle United een nipte 2-1 zege op bezoek bij Wolverhampton Wanderers. Demba Ba en Jonas Gutierrez scoorden voor Newcastle, voordat Steven Fletcher vlak voor tijd iets terug deed.

Aston Villa maakte geen fout tegen Wigan Athletic: 2-0. Ronnie Stam kon niet voorkomen dat Gabriel Agbonlahar en Darren Bent het net vonden. Sunderland speelde voor eigen publiek met 2-2 gelijk tegen West Bromwich Albion.


Manchester United thuis langs Norwich (Foto: Novum)

[F2] Uitslag race 1 Monza

Miahi Marinecu heeft op Monza zijn eerste zege in de Formule 2 geboekt. De Roemeen bleef op de snelle Italiaanse baan onder meer thuisrijder Mirko Bortolotti en de Brit Alex Brundle voor. De Nederlander Kelvin Snoeks sloot de wedstrijd op de elfde plaats af.

Marinescu mocht van poleposition starten, maar Brundle kende de betere start en reed dan ook als eerste door de eerste bocht. Marinescu had echter zijn auto goed voor elkaar, waardoor hij een ronde later de eerste plaats kon overnemen en onbedreigd naar de zege kon rijden.

Brundle reed in de race lange tijd op de tweede plaats, maar kwam in de slotfase van de race onder druk te staan van Bortolotti die met Ramon Pineiro voor plaats drie afgerekend had. In de slotronde wist Bortolotti bij de tweede chicane ook nog de tweede stek te pakken.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Tijd
1 Mihai Marinescu 35:41.618
2 Mirko Bortolotti +5.411
3 Alex Brundle +6.114
4 Ramon Pineiro +7.676
5 Christopher Zanella +8.655
6 Tobias Hegewald +19.576
7 Thiemo Storz +22.622
8 Jack Clarke +24.320
9 Mikkel Mac +31.739
10 Luciano Bacheta +34.480
11 Kelvin Snoeks +37.227
12 Plamen Kralev +45.760
13 Benjamin Lariche +48.402
14 James Cole +1:01.566
15 Parthiva Sureshwaren +1:03.662
16 Max Snegirev +1:21.405
DNF Miki Monras +2 Ronden
DNF Sunghak Mun +5 Ronden
DNF Julian Theobald +20 Ronden

Hoogleraar schiet studente dood in Brazilië

Een hoogleraar rechten in Brazilië heeft een van zijn vrouwelijke studenten doodgeschoten en is uren later met het lijk naar een politiebureau gereden, waar hij zichzelf aangaf. Het voorval vond plaats in de hoofdstad Brasilia.

De hoogleraar, Rendrik Vieira Rodrigues, schoot de 24-jarige Suenia Souza Farias waarschijnlijk vrijdag driemaal door het hoofd, zei de politie zaterdag. Hij deed dit vermoedelijk omdat hij een einde wilde maken aan hun drie maanden durende relatie.

Rodrigues kan dertig jaar gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden aan moord.

Uitslag FC Utrecht - RKC Waalwijk

Vanavond begon om 18:45 uur het duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk. Hieronder vind je alle karakteristieken van de wedstrijd tussen deze twee ploegen.


Rodney Sneijder maakt het openingsdoelpunt (Foto: Pro Shots)

FC Utrecht

3 - 0

RKC Waalwijk

 16' Sneijder
 63' Mårtensson
 80' Mulenga(pen)
 
 
 Gele kaart: Sneijder, Bulthuis, Demouge, Vorstermans (FC Utrecht), Duits, Ramos (RKC Waalwijk)
 Rode kaart: Castillion (41/2xg) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
van Dijk
Bovenberg
Nilsson
Schut
Bulthuis (Vorstermans/46)
Mårtensson
Asare
Sneijder
Mulenga
Demouge (Duplan/75)
Oar
  Zoet
Bandjar
Drost
Ramos
van Peppen
Sno
Duits (Alakmak/82)
Braber (van Hout/74)
Meijers
ten Voorde
Castillion

Ten Rouwelaar tekent voor drie jaar bij

Jelle ten Rouwelaar zal ook de komende seizoenen nog bij NAC Breda onder de lat staan. Een verslaggever van Omroep Brabant meldt zojuist via Twitter dat de sluitpost van de Bredanaars voor drie jaar heeft bijgetekend.

Ten Rouwelaar is momenteel aan zijn vijfde seizoen bij NAC Breda bezig. Daarvoor kwam de Fries ook nog uit voor FC Emmen, PSV, FC Groningen, FC Twente, FC Zwolle en Austria Wien uit.

In de afgelopen transferperiode leek het er op dat Ten Rouwelaar zou verhuizen. Trainer John Karelse liet in een interview met FOK!sport weten rekening te houden met een mogelijk vertrek van de doelman. Inmiddels hoeft de oefenmeester zich daar geen zorgen meer over te maken.


Ten Rouwelaar tekent voor drie jaar bij (Foto: Pro Shots)

FOK!sport neemt afscheid van.... Olga!

Voor de redactie is het nog maar moeilijk te bevatten. Olga begon als redactielid op FOK!sport en klom vervolgens op naar eindredacteur en werd vervolgens manager en PR-medewerkster. Sinds vandaag is daar helaas een einde aangekomen.

Sommige van jullie zien we al denken: Gaat ze nu alweer weg? Het antwoord daarop is een volmondige JA! Olga stak ruim acht jaar lang haar ziel en zaligheid in de sportsite, die je nu bezoekt. Ze schreef scheepsladingen aan berichten, maakte een aantal specials en had twee dingen, waar ze echt voor ging: Schaatsen en AZ.

Vanaf vandaag moet FOK!sport het zonder één van zijn steunpilaren gaan doen. We gaan ons uiterste best doen om het vertrek van Olga op te vangen, maar dat zal niet zomaar lukken. We blijven er in elk geval naar streven om jullie de meest actuele sportnieuwtjes voor te schotelen.

Tot slot rest ons nog om Olga alle succes van de wereld toe te wensen met betrekking tot haar hobby's. FOK!sport zal haar missen!

Acteur Christoph Waltz gewond tijdens training film

Christoph Waltz is gewond geraakt tijdens een training ter voorbereiding op zijn rol in de western Django Unchained. De Inglourious Basterds-acteur kampt met een pijnlijk bekken, schrijft entertainmentsite The Hollywood Reporter.

Waltz raakte gewond tijdens de training met zijn paard, heeft de woordvoerder van de 54-jarige acteur laten weten. "Hij wordt momenteel behandeld wegens een ontwricht bekken en kijkt er naar uit om straks weer in het zadel te zitten."

De Duits-Oostenrijkse acteur speelt één van de hoofdrollen in Django Unchained. De opnamen van Quentin Tarantino's spaghettiwestern lijken door de blessure van Waltz niet in gevaar te komen, aangezien deze pas in november van start gaan. De acteur moest vrijdag wel de première van zijn film Carnage op het New York Film Festival laten schieten.

'Bodde moet vrezen voor voetbalcarrière'

Ferrie Bodde moet volgens de BBC voor de derde keer aan zijn knie worden geopereerd. De Nederlander, die onder contract staat bij Swansea City, liep in november 2008 een blessure aan het gewricht op en heeft sindsdien al twee operaties aan zijn knie ondergaan.

In Wales vrezen ze er inmiddels voor of Bodde daadwerkelijk nog terug zal keren op het veld. Onlangs kreeg de 29-jarige middenvelder een nieuw éénjarig contract. In de voorbereiding op het seizoen 2011/12 kwam Bodde voor het eerst sinds anderhalf jaar weer in actie. Dit optreden duurde echter maar veertien minuten.


Ferrie Bodde wordt voor de derde keer aan zijn knie geopereerd (Foto: Pro Shots)

Frankrijk zonder geblesseerde Benzema

Frankrijk zal het in de laatste twee EK-kwalificatieduels, tegen Albanië en Bosnië-Herzegovina, moeten stellen zonder Karim Benzema. De aanvaller kampt met een liesblessure.

De spits van Real Madrid liep deze blessure op in de Champions League-wedstrijd tegen Ajax. De Fransman moet volgens Real-trainer José Mourinho twee weken rust houden. Daarom kan zal hij op 7 en 11 oktober niet in actie kunnen komen voor Frankrijk.

Goede ronde voor golfer Luiten

Golfer Joost Luiten heeft een goede derde dag gekend op het Alfred Dunhill Links Championship 2011. De Nederlander ging op de baan Carnoustie in Schotland rond in 65 (-7) slagen en staat hierdoor na drie dagen op 205 slagen (-11). Hiermee is hij gedeeld dertiende.

Het toernooi werd de eerste drie dagen gespeeld op drie verschillende banen waarbij de golfers op iedere baan één ronde liepen. Morgen op de laatste dag zullen de overgebleven spelers op één baan in actie gaan komen. Naast Carnoustle werd er gespeeld op The Old Course in St. Andrews en op Kingsbarns.

Leider in het toernooi is Michael Hoey die na drie rondes van 66 slagen op -18 staat. Hij wordt op drie slagen gevolgd door Greame McDowell en op vier slagen door Louis Oosthuizen. Beste Nederlander is Luiten met 205 slagen. Ook Maarten Lafeber, gedeeld 41e met 209 slagen (-7) overleefde de cut. Robert-Jan Derksen en Floris de Vries konden na vandaag naar huis.

Parlementariërs IJsland met eieren bekogeld

Boze inwoners van IJsland hebben parlementariërs zaterdag bij een protestactie tijdens de opening van het nieuwe parlementaire jaar met eieren bekogeld. Eén parlementslid raakte lichtgewond.

Meer dan duizend betogers hadden zich in het centrum van Reykjavik verzameld. Sommigen sloegen op potten en pannen en gooiden etenswaren en vuurwerk naar het parlementsgebouw. Zodra parlementariërs, hoogwaardigheidsbekleders en de president vanuit het gebouw naar de naastgelegen kathedraal liepen, werden zij met yoghurt bekogeld.

De demonstranten eisen dat de regering meer doet om huishoudens te helpen. Veel IJslanders gaan gebukt onder schulden sinds veel banken op het eiland in 2008 vielen. De economie kwam daarna vrijwel tot stilstand.

Spanje pakt 'prominente' Nederlandse drugshandelaar

Een 'prominente' Nederlandse drugshandelaar is donderdag in Spanje opgepakt voor het beheren van drie wietplantages in Barcelona. Naast de Nederlander werden nog acht mensen aangehouden. De politie nam 2500 planten, 47 kilo hasj en een vuurwapen in beslag. De drugs waren bedoeld voor de Nederlandse markt, meldt de Spaanse politie.

Het onderzoek naar de bende startte in maart toen de politie informatie kreeg dat er op een plek in Barcelona al sinds vorig jaar grootschalig wiet werd verbouwd. Een van de plantages werd gevonden in kelders van een oude fabriek. Vijf andere arrestanten komen uit Spanje, twee uit Argentinië en een uit Uruguay.

Onduidelijk is hoeveel drugs van de plantages in Nederland terecht is gekomen.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vandaag werd de achtste speelronde afgewerkt in de Topklasse Zaterdag. GVVV werd de nieuwe koploper door in eigen huis met 4-1 van SVZW te winnen. HHC Hardenberg kwam op bezoek bij SC Genemuiden niet verder dan -1 en zakte naar de tweede plek. Spakenburg leed op eigen veld de tweede nederlaag van dit seizoen. Noordwijk bleek met 2-3 te sterk.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Harkemase Boys ARC 2-3
Excelsior'31 Rijnsburgse Boys 0-5
Barendrecht FC Lisse 1-2
GVVV SVZW 4-1
Spakenburg Noordwijk 2-3
Katwijk IJsselmeervogels 1-2
Capelle Montfoort 2-1
SC Genemuiden HHC Hardenberg 1-1

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 GVVV 8 6 0 2 18 25-15
2 HHC Hardenberg 8 5 2 1 17 15-10
3 IJsselmeervogels 8 5 1 2 16 16-13
4 Rijnsburgse Boys 7 4 3 0 15 23-8
5 Spakenburg 7 5 0 2 15 21-13
6 SC Genemuiden 8 4 3 1 15 16-11
7 Noordwijk 8 4 2 2 14 14-9
8 Katwijk 7 3 3 1 12 15-7
9 Capelle 8 3 3 2 12 13-12
10 Excelsior'31 8 3 1 4 10 9-15
11 Harkemase Boys 8 1 2 5 5 9-17
12 FC Lisse 8 1 2 5 5 8-18
13 ARC 8 1 1 6 4 14-23
14 SVZW 8 1 1 6 4 8-18
15 Montfoort 8 0 3 5 3 7-17
16 Barendrecht 7 2 1 4 -3 4-11

Barendrecht 10 punten in mindering

[Bundesliga] Hoffenheim houdt Bayern op gelijkspel

Bayern München heeft op bezoek bij 1899 Hoffenheim twee punten laten liggen. Het duel tussen beide ploegen eindigde in 0-0.

Hoffenheim, dat aantrad met Edson Braafheid en Ryan Babel in de basis, was zeker niet de onderliggende partij tegen Bayern. Bij de bezoekers viel Arjen Robben na rust in. Een kwartier voor tijd leek Bayern op voorsprong te kmen, maar het doelpunt van Bastian Schweinsteiger werd wegens buitenspel afgekeurd.

Ondanks de puntendeling blijft Bayern wel koploper met negentien punten uit acht duels. Drie punten daarachter staat Borussia Mönchengladbach. Werder Bremen kan morgen op gelijke hoogte komen met koploper Bayern, maar dan zal de ploeg wel moeten winnen van Hannover 96.

Avril Lavigne ontkent zwangerschap

Avril Lavigne ontkent dat ze in verwachting is. De 27-jarige zangeres werd afgelopen week gespot in een wijd shirt, wat werd opgevat als een poging haar buik te camoufleren. Lavigne stelt echter dat ze samen met een vriendin haar nagels ging laten doen, waarbij ze een poncho aan had. Dat heeft ze verteld aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Volgens de zangeres was er opeens veel 'gedoe op internet' over haar vermeende zwangerschap. Lavigne heeft al bijna twee jaar een relatie met de 28-jarige Brody Jenner, bekend van realityshow The Hills. De Complicated-zangeres heeft voor komend jaar grootse plannen met haar carrière, dus kinderen krijgt ze zeker 'niet op korte termijn'.

Arrestaties rond homobetoging Moskou

De Russische politie heeft zaterdag tientallen antihomodemonstranten en homorechtenactivisten ingerekend tijdens een bijeenkomst voor homorechten in het centrum van Moskou. In totaal zijn veertig mensen opgepakt, zei de politie.

De bijeenkomst was een van de weinige homobetogingen die door de Russische autoriteiten zijn goedgekeurd. De afgelopen jaren hebben de politie, de Russisch-orthodoxe kerk en voetbalsupporters vergelijkbare betogingen in Moskou en andere Russische steden herhaaldelijk weten tegen te houden.

Zaterdag zouden diverse personen deelnemers aan de bijeenkomst met tomaten hebben bekogeld en beledigende spandoeken met zich mee hebben gedragen.


Arrestaties rond homobetoging Moskou (Foto: Novum)

Aanhang: CDA moet doorregeren

CDA-stemmers vinden het nog altijd een goede zaak dat hun partij deelneemt aan het huidige kabinet, dat de gedoogsteun van de PVV heeft. De CDA-achterban is wel kritisch over de rol van de PVV. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag zaterdag na onderzoek onder tweeduizend CDA-aanhangers.

Een verdeeld CDA-congres stemde exact een jaar geleden in met toetreding tot het huidige minderheidskabinet, waar ook de VVD deel van uitmaakt. Ongeveer 67 procent stemde voor deelname aan het kabinet, de rest was tegen. Deze verhouding bestaat een jaar later nog steeds. Slechts zestien procent vindt dat het CDA nu uit de regering moet stappen.

Ook vindt 78 procent van de CDA-kiezers dat PVV-leider Geert Wilders de grenzen van het fatsoen regelmatig overschrijdt in de Tweede Kamer. Bijna de helft, 46 procent, vindt dat het CDA onvoldoende weerwoord geeft aan de PVV.

Verder zeggen vier op de tien dat christelijke en sociale normen onvoldoende zichtbaar zijn in het regeringsbeleid. Het CDA zou te weinig opkomen voor gezinnen.

Jongen (12) raakt hand kwijt door rookfakkel

Een 12-jarige jongen uit Vlaardingen is zaterdag zijn hand kwijtgeraakt nadat hij op het terrein van een voetbalvereniging in zijn woonplaats een rookfakkel aanstak. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het incident vond zaterdagmiddag plaats op het terrein van een voetbalvereniging aan de Zwaluwenlaan. Getuigen hebben verklaard dat zij een enorme knal hoorden. Wat er exact is gebeurd, wordt nog onderzocht. De getuigen zijn opgevangen in de kantine van de voetbalvereniging en krijgen slachtofferhulp aangeboden.

Criminele illegalen vaker vrij

Criminele illegalen worden steeds vaker vrijgelaten in Nederland. De afgelopen tweeënhalf jaar zijn er 1091 illegalen die hadden moeten worden uitgezet naar hun land van herkomst de poort van een gevangenis uitgewandeld. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van cijfers van de Dienst Terugkeer en Vertrek.

In 2009 werden er nog 278 illegalen na het uitzitten van hun straf weer in Nederland de straat opgestuurd. Vorig jaar liep dat al op naar 513 en de eerste zes maanden van dit jaar ging het al om driehonderd. Onder de criminele illegalen bevinden zich veel winkeldieven en overlastgevers.

Dat steeds meer criminele illegalen in Nederland weer op vrije voeten komen en niet naar hun land van herkomst worden teruggestuurd, komt omdat er steeds meer niet uitzetbaar zijn. De landen van herkomst zijn het grootste probleem. Ze hebben veel landen geen zin om criminele landgenoten terug te nemen en weigeren ze de benodigde reispapieren af te geven. De meeste criminele vreemdelingen die niet uitzetbaar zijn komen uit Algerije (168), Marokko (93) en Suriname (70).

Ook het uizetten van illegalen zonder strafblad verloopt steeds moeizamer, aldus RTL Nieuws. In 2009 en 2010 verlieten elk jaar ongeveer 5400 vreemdelingen Nederland. De eerste zes maanden van dit jaar waren dat er 1500.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma spreekt van beroerde cijfers. Hij wil dat de regering de duimschroeven gaat aandraaien van landen die niet willen meewerken aan terugkeer en is van plan vragen te gaan stellen over de kwestie.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers heeft in een reactie laten weten dat er wettelijke maatregelen komen waarmee illegalen langer kunnen worden vastgezet. Zolang landen als Algerije en Marokko hun medewerking echter blijven weigeren, zullen criminele illegalen volgens hem uiteindelijk toch weer in Nederland op vrije voeten komen.

Driehonderd hardrijders betrapt bij grote controle

Bij een grote verkeerscontrole op de A32 zijn driehonderd mensen betrapt op te hard rijden. Ook bleek de verlichting van twaalf voertuigen kapot, werden er vijf gladde banden geconstateerd en konden zeventien bestuurder geen rijbewijs tonen, meldt de politie IJsselland zaterdag.

De controle vond in de nacht van donderdag op vrijdag plaats. Behalve de politie namen ook de marechaussee, de douane, de Belastingdienst en Rijkswaterstaat er aan deel. Tijdens de controle werd ook een drugshond ingezet. Een persoon bleek harddrugs bij zich te hebben.

Verder werden onder meer ook vijf bestuurders betrapt die met een borreltje te veel op toch achter het stuur waren gekropen, bleek een bestuurder van wie het rijbewijs al was ingenomen rond te rijden en werden in een voertuig goederen aangetroffen die mogelijk zijn gestolen. Ook legde de Belastingdienst beslag op zes voertuigen, omdat de bestuurders de fiscus nog geld schuldig zijn. Ook werd voor ongeveer 5500 euro aan boetes geïnd.

Kvitova en Azarenka plaatsen zich voor Masters

De Tsjechische Petra Kvitova en Victoria Azarenka uit Wit-Rusland hebben zich verzekerd van deelname aan de WTA Championships. Voor Wimbledon-winnares Kvitova, de mondiale nummer zes, is het de eerste keer dat ze mee mag doen aan het toernooi, waar de beste acht tennissters van 2011 hun opwachting maken.

Azarenka, de huidige nummer drie van de wereld, neemt op 25 oktober in Turkije voor de derde keer op rij deel aan het evenement. Het tweetal schaart zich bij Caroline Wozniacki en Maria Sharapova die zich eerder al plaatsten.

De WTA Championships worden dit jaar voor het eerst in Istanbul gehouden. De afgelopen drie jaar was de Qatarese hoofdstad Doha de plaats van handeling.


Kvitova en Azarenka plaatsen zich voor Masters (Foto: Novum)

West-Duitse regering wilde hereniging kopen

De regering van West-Duitsland was in de jaren '60 bereid de Sovjet-Unie honderd miljard mark te betalen voor de Duitse hereniging. Dat blijkt volgens het Duitse weekblad Der Spiegel uit tot nu toe geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De regering stond van 1963 tot en met 1966 onder leiding van de christen-democratische bondskanselier Ludwig Erhard. De Amerikanen waren als mogelijke bemiddelaars bij de zaak betrokken.

Gesink ergerde zich aan Tourkritiek

Robert Gesink heeft veel moeite met de kritiek die hij na zijn optreden in de afgelopen Tour de France over zich heen kreeg. De Rabobankrenner viel al vroeg in de ronde en kon daarna nimmer meer zijn status als kopman waar maken. Een storm van kritiek barstte hierop los.

"Ik ben in de Tour neergezet als de eerste de beste lamlul die in het peloton rondfietst. Als het minder gaat en je hoort al die meningen over jezelf terug, ook van mensen die jou helemaal niet kennen, dan voel je dat echt wel als 25-jarige renner," zei Gesink in de Volkskrant.

Gesink is als gevolg van een bovenbeenbreuk die hij twee weken geleden opliep zeker een half jaar uitgeschakeld. Hij geeft aan dat hij volgens de critici niet over genoeg veerkracht zou beschikken, maar dat vindt de Varssevelder onterecht. "Alsof ik de afgelopen jaren niet bewezen heb dat ik kan vechten. Ik viel in de Vuelta van 2009, maar werd op karakter toch nog zesde. Wat er in de Tour is gebeurd, heeft helemaal niets met mentale weerbaarheid te maken. Daar is namelijk niks mis mee."

Gesink is dan ook verbaasd over de uitspraken van zijn Rabobankploegleider Adri van Houwelingen die hem verweet dat het glas vaak halfleeg was en dat hij beter met tegenslagen om moet gaan. "Zoiets is het grootste onzincommentaar dat je kunt geven. Hij mag zijn mening in het openbaar geven. Maar als iemand een visie geeft die gewoon niet klopt, valt me dat tegen. Voor mijn ploegmaats is dit ook geen onderwerp geweest."

Automobilist sleurt agent mee

Een agent die de bestuurder van een auto wilde controleren, is vrijdagavond in Den Haag een stuk meegesleurd met de wagen. De agent is niet gewond geraakt. Een 26-jarige passagier van de automobilist is aangehouden. Ook werden vier mannen die niks met het incident te maken hebben gehad opgepakt, meldt de politie zaterdag.

Het voorval vond omstreeks 22.15 uur plaats op de Strausslaan. De agent te fiets zag een man zich verdacht gedragen bij een auto. Hij stapte van zijn tweewieler en liep richting de man, die op zijn beurt in de auto stapte.

De agent zette zijn fiets voor de auto neer en deelde de bestuurder van de wagen mee dat hij was aangehouden. De automobilist startte daarop echter de wagen en reed weg. De agent werd hierbij een stukje meegesleurd. De politieman moest loslaten, waarna de auto over de fiets weg reed. Verderop stapte een passagier in en korte tijd later werd de auto geparkeerd en vluchtten de inzittenden te voet.

De passagier, een 26-jarige man uit Den Haag, is opgepakt, van de bestuurder ontbreekt nog elk spoor. De auto waarin het tweetal zat, was gestolen. De vier mannen die werden aangehouden, maar die niks met het incident te maken hadden, mochten na verhoor weer naar huis.

NVM: Eén op de drie huizen kreeg geen bezoek

De landelijke openhuizendag van de NVM zaterdag is 'rustig' verlopen. Het weer en de economie gooiden roet in het eten. "De kijkers die kwamen, zijn wel echt geïnteresseerd, anders ga je wel op het strand liggen", aldus een woordvoerder van de NVM.

Eén op de drie woningeigenaren had de deur voor niks opengezet. "Niet alle woningen worden als even aantrekkelijk ervaren en de concurrentie wordt alleen maar groter." De ongeveer 56.000 huizen die deelnamen, kregen zo'n 95.000 bezoekers, tegen 130.000 bij de voorjaarseditie.

NVM:één op de drie huizen kreeg geen bezoek
NVM:Eén op de drie huizen kreeg geen bezoek (Foto: ANP)

De Nobelprijs-carrousel gaat draaien

Wetenschappers, schrijvers en vredestichters in de hele wereld bereiden zich voor op de mogelijkheid van een volledige verandering van hun leven, een telefoontje waarmee onder andere 1,1 miljoen euro is gemoeid uit Stockholm. Goran Hansson zal als eerste een nummer bellen.

"Soms denken ze dat ik hen voor de gek houd", aldus Hansson, secretaris van het Nobelprijs-comité voor geneeskunde. Hij kondigt maandag de eerste Nobelprijswinnaar of -winnaars van dit jaar aan, zodra hij het telefoontje heeft gepleegd.

"Normaal gesproken spreek ik enkele minuten met hen", zegt Hansson tegen Associated Press. "En vertel ik hun een beetje over de ceremonie en zo en dan adviseer ik ze koffie te zetten, tot zichzelf te komen en zich een beetje voor te bereiden op het moment dat de media gaan bellen."

De Nobelprijzen worden sinds 1901 uitgereikt voor baanbrekende prestaties op de gebieden geneeskunde, natuurkunde, scheikunde, literatuur en vrede. De Nobelprijs voor economie werd in 1968 in het leven geroepen door de Zweedse centrale bank.

Alle winnaars worden in Stockholm aangekondigd, op de winnaar van de vredesprijs na. Die wordt in Oslo bekendgemaakt.

Vooral voor wetenschappers kan de toekenning van een Nobelprijs een aardverschuiving betekenen. Niet zelden hebben zij jarenlang zonder veel erkenning van buiten hun onderzoeksveld en in enige afzondering gewerkt aan hun wetenschappelijke huzarenstuk en worden zij van het ene op het andere moment in de spotlichten van de media geworpen. Gelukkig voor velen trekt deze orkaan van aandacht vaak ook weer vlug voorbij.

Aan de bekendmaking van de prijzen gaat veel speculatie vooraf. Zou de vredesprijs, die doorgaans wordt uitgereikt in het licht van eigentijdse gebeurtenissen, dit jaar gaan naar betrokkenen bij de Arabische Lente? Kandidaten zijn de Egyptische activisten Israa Abdel Fattah, Ahmed Maher, Wael Ghonim en de Tunesische blogger Lina Ben Mhenni.

Schrijversnamen die ieder jaar de ronde doen zijn die van de Syrische dichter Adonis, de Canadezen Margaret Atwood en Alice Munroe, de Zuid-Koreaan Ko Un en de Amerikanen Philip Roth, Joyce Carol Oates en Thomas Pynchon. In Nederland werd bij leven geregeld de naam van Harry Mulisch genoemd, hoewel ook de donderdag overleden Hella Haasse als kanshebber werd gezien.

De aankondigingen zijn het hoogtepunt van het jaar, aldus Hansson, maar ook een zenuwslopend moment. In het Karolinska Instituut in Stockholm leest hij jaarlijks de bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs voor de geneeskunde voor. "Ik moet het in vijf talen lezen, dus daar gaat enige oefening aan vooraf. In het Russisch gaat het niet van harte. Frans kan nu en dan ook moeilijk zijn."


De Nobelprijs-carrousel gaat draaien (Foto: Novum)

Stekelenburg nog thuisgelaten bij Roma

Doelman Maarten Stekelenburg speelt vandaag nog niet voor AS Roma. De 29-jarige sluitpost zit niet bij de achttienkoppige selectie die zijn coach Luis Enrique bekendmaakte voor het Serie A-duel met Atalanta Bergamo. Stekelenburg had zelf deze week aangegeven dat hij hoopte dit weekeinde zijn rentree te maken na een hersenschudding.

Stekelenburg, die deze zomer Ajax verruilde voor AS Roma, werd half september in een duel met Internazionale aan zijn hoofd geraakt door Inter-verdediger Lucio. De keeper raakte buiten bewustzijn en kwam pas in de ambulance weer bij. Behalve een hersenschudding bleef hij echter ongedeerd.

Vrije trap De Graafschap gaat de mist in

De voetballers van De Graafschap hebben gisteren in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo bij een vrije trap de lachers op hun hand gekregen. Jussi Kujala en Nenad Sreckovic stonden vijf minuten voor rust op de helft van Heracles bij de bal, maar sprintten plotseling gelijktijdig weg.

Het enige wat ze vergaten was de bal te spelen, waardoor het moment er knullig uit zag. De bal bleef op het kunstgras liggen. Uiteindelijk probeerden Kujala en Sreckovic het nogmaals, maar veel leverde de vrije trap na hun tweede poging ook niet op. De Graafschap verloor het duel uiteindelijk met 2-0.

De beelden kunnen hier worden bekeken.

Wielrenner komt om bij botsing met tractor

Een 69-jarige wielrenner uit Fijnaart is zaterdagmiddag in Oude-Tonge om het leven gekomen bij een botsing met een tractor. De man raakte zwaargewond. Hulpverleners hebben nog geprobeerd hem te reanimeren, maar de man overleed korte tijd later, meldt de politie.

De aanrijding vond omstreeks 14.30 uur plaats. Het slachtoffer fietste met een groep toen hij in botsing kwam met de tractor. Hoe dit kon gebeuren, wordt nog onderzocht. De 65-jarige bestuurder van de tractor uit Achthuizen is naar een politiebureau gebracht voor verhoor.

Bom ontmanteld in Belfast

Bommenruimers van het Noord-Ierse leger hebben vrijdagavond in een uitgaanswijk in Belfast een bom onschadelijk gemaakt. De bom werd eerder op de dag ontdekt, zei de politie zaterdag.

Wie de bom heeft achtergelaten is niet bekend, maar het is niet onwaarschijnlijk dat het om dissidenten van de IRA gaat. Zij zijn gekant tegen het vredesproces in Noord-Ierland en proberen dit de laatste tijd met bomaanslagen en schietpartijen steeds nadrukkelijker te ontwrichten.

Veel doden bij busongeluk China

Een bus is in China van een bergweg geraakt en tientallen meters lager in de rivier de Xiangxi, een zijrivier van de Yangtze, gestort. Zeker tien mensen vonden de dood. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua zaterdag gemeld.

In de bus zaten 34 personen. Mogelijk glipte het voertuig door aanhoudende regen van de weg. Reddingswerkers hebben door de weersomstandigheden moeite de plek van het ongeval te bereiken.

Fietser met haast van snelweg geplukt

Een 61-jarige fietser uit Leeuwarden is vrijdag van de A32 bij Grou gehaald. De man fietste tegen het verkeer in op een vluchtstrook.

De fietser heeft verklaard dat hij haast had en daarom de snelste route had gekozen. Die route liep toevallig via de snelweg. Dat meldt de politie zaterdag.

Agenten zagen de man al spookrijdend over de snelweg fietsen. Ze besloten de man meteen van de snelweg te halen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk gedrag in het verkeer.

Tipsarevic en Baghdatis in finale Kuala Lumpur

Janko Tipsarevic en Marcos Baghdatis spelen zondag de finale van het ATP-toernooi in Kuala Lumpur. De als derde geplaatste Tipsarevic won met 6-4 en 6-3 van Kei Nishikori (8) uit Japan. Baghdatis had er eerder voor gezorgd dat een Servisch onderonsje onmogelijk was. De Cypriotische wildcardhouder gunde Viktor Troicki (2) slechts vier games: 6-3 en 6-1.

Tipsarevic gaat op voor zijn derde titel op het tapijt in de Maleisische hoofdstad. Eerder dit jaar won hij het grastoernooi van Eastbourne en op het hardcourt van Delray Beach. Baghdatis bereikte in Kuala Lumpur zijn eerste finale van het jaar. De Cyprioot pakte zijn laatste titel begin vorig jaar in Sydney.

'Van Halst leefde in onmin met Munsterman'

Jan van Halst nam vrijdag afscheid bij FC Twente. De Telegraaf meldt dat een 'verstoorde werkrelatie' met voorzitter Joop Munsterman de reden is van zijn vertrek.

"Zo, dat was de laatste officiële werkdag bij FC Twente. Even slikken. Dank voor mooie reacties", liet Van Halst op Twitter weten. De voormalig manager algemene zaken van Twente zei dat toe was aan een nieuwe uitdaging, maar volgens De Telegraaf leefde hij in onmin met Munsterman.

Van Halst zou een 'verstoorde werkrelatie' hebben met de voorzitter van Twente. De oud-speler van onder meer FC Twente, Ajax en Vitesse liet eerder weten dat er niets aan de hand was met betrekking tot conflicten. Van Halst wordt ondertussen gelinkt aan functies bij Ajax en FC Utrecht.

De voormalig middenvelder besloot na zijn actieve loopbaan aan de slag te gaan bij FC Twente. In eerste instantie ging Van Halst aan de slag op de commerciële afdeling, maar sinds juni vorig jaar bekleedde Van Halst de functie van manager algemene zaken.

McLaren ziet kansen in Japan

Het Formule 1-team McLaren acht zich niet kansloos voor de zege in de Grand Prix van Japan die volgende week op het programma staat. Sebastian Vettel is met de Red Bull wederom de favoriet. maar volgens de Britten is ook hun auto bij uitstek geschikt voor het snelle Suzuka.

Coureur Jenson Button heeft een speciale band met Japan, omdat hij een Japanse vriendin heeft en voor Honda garacet heeft. "Ik zie Japan als mijn tweede thuis. Het land heeft een plaats in mijn hart, dus het gaat uiteraard speciaal en emotioneel voor me zijn om er te racen, zeker gezien de kernramp die er afgelopen maart heeft plaatgevonden. Japan is zich aan het heropbouwen en ik ben me er van bewust dat een sportevenemt daarbij kan helpen door de mensen hoop te geven en ze tegelijkertijd het gevoel te geven dat alles weer normaal is."

Hiernaast is volgens de Brit de McLaren-bolide erg goed. "We hebben de laatste paar Grands Prix laten zien dat we erg snel zijn en de meest naaste belager zijn van het team van Red Bull. Hoewel zij op papier in het voordeel zijn omdat hun auto goed bij Suzuka past, denk ik toch niet dat wij onderschat moeten worden," zei Button die als enige nog een zeer minieme kans heeft om Vettel van de titel af te houden.

"We hebben op Spa immers laten zien dat onze auto het erg goed doet in de snelle bochten, terwijl we ook veel topsnelheid hebben. Als je daar nog bij optelt dat we speciaal voor de kwalificatie een achtervleugel hebben die een stuk efficiënter is, dan kunnen we met een positief gevoel richting Suzuka gaan."

PSV met vrijwel fitte selectie naar Nijmegen

PSV neemt het morgenmiddag in De Goffert op tegen N.E.C. Nijmegen en beschikt over een vrijwel fitte selectie. Georginio Wijnaldum, Erik Pieters en Dries Mertens hadden na het Europa League-duel met Rapid Boekarest (3-1) wat lichte klachten, maar zijn nu weer pijnvrij.

Rutten liet na de terugkeer in Eindhoven weten tevreden te zijn met de manier, waarop zijn ploeg de lastige wedstrijd tegen Rapid Boekarest wist te winnen. De Eindhovenaren keken na 28 minuten tegen een achterstand aan. Nog voor het aanbreken van de rust trok Wilfred Bouma de stand weer gelijk.

In de tweede helft duurde het tot de slotfase, voordat PSV het verschil wist te maken. Ola Toivonen en Tim Matavz troffen allebei één keer doel, waardoor de drie punten mee naar Eindhoven gingen.

Julio Poch blijft vastzitten in Argentinië

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch blijft vastzitten in afwachting van zijn proces. Dat heeft justitie in Argentinië beslist, nadat rechter Sergio Torres in juni zijn vrijlating op borgtocht introk. Justitie heeft het bedrag aan goederen en geld dat de rechter wil vorderen verlaagd.

Torres wilde voor zo'n 7,2 miljoen euro aan geld en goederen van de voormalig piloot van Transavia in beslag nemen, maar heeft dit bijgesteld naar ongeveer 5,1 miljoen euro.

Poch zit vast in een cel in Buenos Aires in afwachting van zijn proces over zijn rol bij de zogenoemde doodsvluchten tijdens de militaire dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1983. Hij zou hebben geholpen bij het uitvoeren van vluchten met toestellen van waaruit politieke gevangen in zee werden gegooid.

Poch werd in oktober vorig jaar op borgtocht vrijgelaten, maar halverwege juni werd zijn vrijlating door Torres ingetrokken omdat er nieuw bewijs zou zijn. In de nieuwe aanklacht staat onder meer dat getuigen onder druk zijn gezet. Voormalige collega's van Poch bij Transavia zeggen dat hij tijdens een etentje op Bali zou hebben bekend deel te hebben genomen aan de doodsvluchten.

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops liet rond de arrestatie van Poch in juni weten dit onbegrijpelijk te vinden, omdat er geen sprake zou zijn van nieuw bewijs.

FC Barcelona tijdelijk zonder Fàbregas

FC Barcelona kan tijdelijk geen beroep doen op Cesc Fàbregas. De middenvelder, die in de zomer overkwam van Arsenal, is geveld door een blessure aan zijn hamstring en moet ongeveer drie weken rust houden.

Fàbregas maakte in zijn eerste wedstrijden bij FC Barcelona al de nodige indruk. In vijf wedstrijden trof de Spanjaard al vier keer doel.


FC Barcelona tijdelijk zonder Fàbregas (Foto: Pro Shots)

Tennisser Savic voor leven geschorst

De Servische tennisser David Savic mag de rest van zijn leven niet meer in de tennissport actief zijn. Hij kreeg de levenslange schorsing omdat hij geprobeerd had andere spelers om te kopen. Savic, momenteel de nummer 659 van de wereld, kreeg bovendien een boete van honderdduizend dollar, ruim 74 duizend euro, opgelegd.

De 26-jarige Savic werd in 2003 prof. In 2009 bereikte hij zijn hoogste klassering ooit op de wereldranglijst. In oktober van dat jaar stond hij op de 363e positie.

Savic is pas de tweede speler in de tennisgeschiedenis die een levenslange schorsing krijgt opgelegd. In mei was de Oostenrijker Daniel Köllerer de eerste.

[MotoGP] Wederom pole voor Stoner

Casey Stoner heeft wederom een poleposition behaald in de MotoGP. De kampioenschapsleider reed in Japan met zijn Honda een tijd van 1.45.267 waarmee hij het ronderecord op Motegi verbeterde. Jorge Lorenzo (Yamaha) reed de tweede tijd, voor Andrea Dovizioso (Honda).

Stoner reed al vroeg in de sessie naar de snelste tijd, maar vijf minuten voor tijd wist Lorenzo onder de tijd van de Australiër te duiken. Stoner had zijn antwoord al klaar en snelde naar zijn vierde poleposition op rij. Achter dit duo snoepte Andrea Dovizioso op het laatste moment de derde plaats nog van Dani Pedrosa (Honda) af. Ben Spies (Yamaha) pakte de vijfde tijd, voor Marco Simoncelli (Honda) en Valentino Rossi die hiermee beste Ducati-rijder was.

IJshockeylegende Tumba (80) overleden

Sven Tumba, die in zijn geboorteland Zweden ook bekend stond als ijshockeylegende, is op 80-jarige leeftijd overleden. Dit is vandaag bekend gemaakt. De voormalig ijshockeyer leed al geruime tijd aan prostaatkanker.

Tumba, die drie keer (1953, 1957 en 1962) wereldkampioen werd met de Zweedse nationale ploeg, werd in eigen land beschouwd als de beste Zweedse ijshockeyspeler ooit en ontving daarvoor in 1999 een officiële onderscheiding.

Bovendien is Tumba nog altijd Zweeds recordhouder met 186 goals in 245 interlandwedstrijden. Daarnaast bereikte de Zweed ook nog eenmaal de selectie van de nationale voetbalploeg en was hij één van de pioniers in het Zweedse golf.

[Premier League] Uitslag Everton - Liverpool

Liverpool heeft zaterdag de Merseyside Derby gewonnen. Op bezoek bij stadsgenoot en aartsrivaal Everton won de ploeg van Dirk Kuijt een matig duel met 2-0.

De wedstrijd op Goodison Park was direct stevig, maar werd niet gemeen. Toch trok scheidsrechter Martin Atkinson na iets meer dan 22 minuten als eerste kaart een rode voor Jack Rodwell. Dat deed hij, nadat Suárez overdreven naar de grond was gegaan na een tackle van Rodwell.

Met elf tegen tien was het overwicht voor Liverpool. The Reds werden echter zelden echt gevaarlijk. In de 43e minuut versierde Suárez, die door het Everton-publiek hartstochtelijk werd uitgejouwd, een strafschop door zich door de aanlopende Phil Jagielka te laten raken. Everton-doelman Tim Howard stopte de inzet van Kuijt. In de blessuretijd schoot Charlie Adam ook nog tegen de lat.

Na de thee kwam er een ander Everton uit de kleedkamer. De thuisploeg rook kansen en nam door goed positiespel het heft in de wedstrijd in handen. De Toffees kregen ook kansen, maar scoorden niet. In deze fase viel ook Royston Drenthe in bij Everton.

Met het inbrengen van Steven Gerrard kantelde de wedstrijd weer in het voordeel van Liverpool en in de 71e minuut viel de 0-1. Carroll schoot binnen nadat Kuijt door te bukken een voorzet van José Enrique bij de Engelsman had bezorgd.

Even later werd het zelfs 2-0. Suárez dwong een verdedigingsfout af en schoot van dichtbij raak. In de slotfase was Kuijt dichtbij de 3-0. Hij schoot een snelle corner van de Uruguayaan tegen de paal.

Radwanska wint titel in Tokyo

Agnieszka Radwanska heeft zaterdag het WTA-toernooi in Tokyo gewonnen. In de finale in de Japanse hoofdstad was de als negende geplaatste Poolse met 6-3 en 6-2 veel sterker dan Vera Zvonareva (4) uit Rusland. Radwanska schakelde op weg naar de finale onder anderen Jelena Jankovic (8) en Victoria Azarenka (3) uit.

Voor de 22-jarige Radwanska is de titel in Tokyo haar zesde in haar loopbaan en haar tweede in 2011. Eerder dit jaar won ze de titel in het Amerikaanse Carlsbad. Ook daar klopte ze Zvonareva in de finale. De Russin won dit jaar wel de toernooien van Doha en Bakoe.


Radwanska wint titel in Tokyo (Foto: Novum)

[WK Rugby] Engeland boekt benauwde zege op Schotten

De Engelse rugbyploeg heeft zaterdag een nipte zege op Schotland geboekt op het WK. De Britse burenruzie leek lang in het voordeel van de Schotten te worden beslist, maar een late try van Chris Ashton bepaalde de eindstand op 16-12. Door de zege bereikt Engeland de kwartfinale. Schotland is afhankelijk van Argentinië.

In Auckland waren het de Schotten die met de voet een voorsprong op de borden zetten. Chris Paterson benutte als eerste een penalty en even later deed ook Dan Parks dat. Johnny Wilkinson bracht de marge voor de Engelsen wel weer terug naar drie punten, maar de Engelse WK-held van 2003 miste in de eerste helft drie andere penalty's. Met een dropgoal in blessuretijd bracht Parks de ruststand op 9-3.

De Engelse ploeg kwam feller uit de kleedkamer na rust, maar het waren weer de Schotten die als eerste scoorden. Paterson benutte een penalty en bracht de marge op negen punten, een meer dan de Schotten nodig hadden. Wilkinson maakte even later echter een drop goal en een penalty.

In de slotfase ging Schotland voor een try, maar het risico dat ze namen viel verkeerd uit. Ashton bezorgde na een overname door Engeland dat land de zege met zijn zesde try van het toernooi.


Engeland boekt benauwde zege op Schotten (Foto: Novum)

Murray bereikt finale in Bangkok

Andy Murray heeft zich vandaag geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Bangkok. De als eerste geplaatste Schot had drie sets nodig om zich van Gilles Simon te ontdoen: 6-2, 3-6 en 6-2.

Bij 5-2 voor Murray werkte Simon (3) op eigen opslag vijf break- en dus matchpunten van de Schot weg, maar een zesde werd hem toch te machtig.

De Amerikaan Donald Young is de verrassende tegenstander van Murray in de eindstrijd. Het voormalige supertalent klopte in zijn halve finale Gaël Monfils (2) uit Frankrijk: 4-6, 7-6 (5) en 7-6 (5). Nadat Monfils de eerste set had gewonnen, beet Young zich vast in de wedstrijd. Twee keer leverde hem dat een tiebreak op en twee keer was hij daarin de beste.

Arts gaf patiënt in 2 maanden 533 recepten

Een 55-jarige huisarts in de Servische plaats Kragujevac heeft voor een van zijn patiënten binnen 2 maanden 533 recepten uitgeschreven. Daarmee haalde de 'zieke' ongeveer 1000 doosjes met tabletten op. Dat meldden Servische media zaterdag.

Hoewel de patiënt meestal naar dezelfde staatsapotheek ging, sloeg niemand alarm. De man gaf de doosjes aan de arts, die ze vervolgens verkocht. Het Servische gezondheidssysteem geldt als een van de corruptste ter wereld.

'Printer kost 7 euro meer dan de inkt'

Inktpatronen, of cartridges, voor printers staan erom bekend dat ze duur zijn. Relatief gezien zeker. De Consumentenbond zocht uit hoe dat zit en concludeerde in een enkel geval dat een printer soms voor 7 euro de deur uitgaat, als de prijs van de meegeleverde cartridges eraf gehaald wordt.

De bond stelde de vraag of het kopen van een nieuwe printer wellicht goedkoper is dan het kopen van een nieuw inktpatroon. Het antwoord daarop is toch ontkennend.

Het onderzoek staat in de Consumentengids van oktober.

Warmste eerste oktoberdag ooit

Deze zomerse zaterdag gaat de recordboeken in. Het is volgens Weeronline tot nog toe met 25,2 graden in De Bilt de warmste eerste oktoberdag ooit. Het oude record stamt uit 1908. Toen werd het 24,1 graden.

Met de 25,2 graden in De Bilt is daarbij sprake van een officiële zomerse dag. "Dat is uitzonderlijk. Sinds het begin van de metingen in 1901 is dat in oktober nog maar zes keer eerder gebeurd, de laatste keer in 1983", zegt een woordvoerder van Weeronline.

Het record van de warmste oktoberdag ooit sneuvelt zaterdag vermoedelijk niet. Op 10 oktober 1921 werd het 26,7 graden. "Dat is te hoog gegrepen deze keer", zegt de woordvoerder.

Het warmst is het vooralsnog in Eindhoven. Daar werd het 25,7 graden. Ook aan het strand is het echter goed toeven. In Hoek van Holland werd het 25,6 graden. Aan de kust is het zaterdagmiddag veelal tussen de 21 en 23 graden.

Arrestaties bij demonstratie NVU

De politie heeft zaterdag in Helmond tijdens een demonstratie van de extreem rechtse NVU arrestaties verricht onder een groep jongeren uit Helmond. Zij probeerden door de linies van de politie te breken en in verboden gebied te komen.

In de Helmondse wijk Brouwhuis werden zaterdag zware maatregelen genomen om de demonstratie in goede banen te leiden.

Hoeveel arrestanten het betreft, is nog onduidelijk. De politie zette paarden en honden in om de groep onder controle krijgen.

Ongeveer 25 deelnemers aan het protest arriveerden kort voor één uur met de trein. Het treinstation Brouwhuis is onbereikbaar gemaakt voor vertrekkende reizigers. De wijk is afgesloten voor iedereen behalve bewoners, politie en pers. In de stad is een grote politiemacht op de been. Uit zeker vier korpsen is versterking van de Mobiele Eenheid aanwezig.

Pedoseksuele priester opnieuw vast

Een voor pedofilie veroordeelde priester zit opnieuw vast op verdenking van seksueel misbruik van een kind. Hij zou zich in Frankrijk hebben vergrepen aan een 12-jarige jongen uit Twente. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Almelo wilde zaterdag alleen kwijt dat een 60-jarige man is aangehouden in deze zaak.

De man zit voor veertien dagen vast nadat hij donderdag was voorgeleid aan de rechter-commissaris. Volgens de krant TC Tubantia werd Van der V. veroordeeld voor het misbruik van drie jongens van veertien in een parochie in Zoetermeer.

Denen hamsteren vet voedsel wegens belasting

De Denen hebben deze week producten met veel verzadigde vetten gehamsterd, omdat zaterdag een belasting op verzadigd vet is ingegaan. Pizza's, roomboter, vlees en volle melk waren in de supermarkten niet aan te slepen. "Wij hadden tonnen boter en margarine in voorraad om de verkooppunten te voorzien", aldus een woordvoerder van melkproducent Arla.

De nu demissionaire liberaal-conservatieve regering heeft de belasting ingevoerd. Die regering heeft gedoogsteun van de nationalistische Vooruitgangspartij, een afsplitsing van een antibelastingpartij.

Denen hamsteren vet voedsel wegens belasting
Denen hamsteren vet voedsel wegens belasting (Foto: ANP)

Sigarettenautomaten in Engeland verboden

Sinds zaterdag zijn sigarettenautomaten in Engeland verboden. Wie het verbod overtreedt of op automaten reclame voor rookwaar maakt, moet rekening houden met een boete. Die kan oplopen tot 2500 pond (2900 euro).

In de andere delen van het Verenigd Koninkrijk, zoals Schotland en Noord-Ierland, kunnen rokers hun sigaretten nog wel via een automaat aanschaffen. Met het verbod, waarover maanden hartstochtelijk is gediscussieerd, wil de Britse regering vooral het roken onder minderjarigen tegengaan. Praktisch elke roker is voor zijn 18e met die ongezonde gewoonte begonnen, aldus het ministerie van Gezondheidszorg.

Sigaretten mogen al niet aan minderjarigen worden verkocht, maar de autoriteiten schatten dat zij elk jaar bij elkaar toch 35 miljoen sigaretten kopen. "Sigarettenautomaten worden vaak niet in de gaten gehouden, waardoor het voor minderjarigen gemakkelijk is om op die manier aan sigaretten te komen", aldus het ministerie.

Sigarettenautomaten in Engeland verboden
Sigarettenautomaten in Engeland verboden (Foto: ANP)

Meta Knight verbannen uit Super Smash Bros Brawl

Spelers met Meta Knight zijn niet langer meer welkom op de toernooien van Super Smash Bros Brawl in Amerika, zo meldt smashbords. De reden voor het verbod is dat zo goed als alle toernooien gedomineerd worden door spelers met Meta Knight. Het verbod zal op 9 januari 2012 ingaan.

De dominantie van Meta Knight is vooral te wijden aan de hoge snelheid die hij bezit. Hij zou ook minder zwakke punten bezitten dan de andere karakters en wordt daarom niet gebalanceerd genoeg beschouwd.

Of een dergelijk verbod eerlijk is is natuurlijk maar de vraag. Veel spelers hebben honderen uren getraind met hun karakter die ze nu niet meer mogen gebruiken. De reacties van de community zijn echter over het algemeen positief. Veel spelers vinden dat dominantie van MK tot een einde moet worden geroepen. In Europese en Australische toernooien zal de metalen bal nog wel te gebruiken zijn.

Is dit terecht? Of is dit gewoon een kwestie van:

Hobbyisten met metaaldetector vinden bom

Hobbyisten met metaaldetectors hebben zaterdagochtend op een aardappelveld bij het Limburgse dorp Wijnandsrade per toeval een brandbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dat maakte de politie bekend.

Volgens een woordvoerster van de politie komt het vaker voor dat mensen met een detector een pas omgeploegd veld afstruinen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie bekijkt een dezer dagen wat te doen met de bom, die verder geen gevaar voor de omgeving is.

ANWB: Weinig file in de zomer

De afgelopen zomer waren er flink minder files dan vorige zomer. De filezwaarte was in juli, augustus en september 35 procent lager, blijkt uit berekeningen van de ANWB. Oorzaak is dat het weer in september voor weinig problemen zorgde en dat er deze zomer minder wegwerkzaamheden waren.

Opvallend is dat de filezwaarte in het oosten van het land met 10 procent is toegenomen. Dat komt vooral door de drukte in de avondspits op de A50 tussen Arnhem en Eindhoven. De A50 stijgt daardoor waarschijnlijk in de file top tien van dit jaar. Op de A12 bij Arnhem veroorzaken wegwerkzaamheden langere files.

Op het stormachtige weer halverwege vorige maand na waren er in september weinig problemen door het weer. Een storm zorgde rond Arnhem op maandagmiddag 12 september voor een verkeersinfarct.

De filezwaarte wordt berekend door de lengte van files te vermenigvuldigen met de duur van de files.

Strandweer zorgt voor files in Zeeland

Het mooie weer en de afsluiting van de Vlaketunnel zorgen voor drukte op de wegen naar het strand in Zeeland. Het verkeer op de A58 tussen Bergen op Zoom en Vlissingen staat op meerdere plekken in de file, meldt de ANWB. De tunnel in de A58 blijft tot zondag 17.00 uur dicht voor werkzaamheden.

De werkzaamheden aan de tunnel zijn in het weekend gepland zodat zo min mogelijk mensen er last van zouden hebben. Bij het maken van de planning was geen rekening gehouden met de nazomer die al dagenlang voor strandweer zorgt.

Het weer blijft ook zondag goed. Er worden dan opnieuw files verwacht op de wegen in Zeeland.


Strandweer zorgt voor files in Zeeland (Foto: Novum)

Politie schiet inbreker neer in Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een inbreker neergeschoten. De 25-jarige verdachte was gewapend met een mes en werd door agenten in zijn voet geschoten. De man probeerde volgens de politie in te breken op de Westerstraat in de Jordaan.

Wat er rond 02.45 uur precies heeft plaatsgevonden wil de politie niet zeggen. De Rijksrecherche onderzoekt of de politie terecht heeft geschoten.

Maik de Boer is een hypochonder

Maik de Boer geeft toe dat hij overmatig vreest een ziekte onder de leden te hebben. De 50-jarige stylist laat zich elk kwartaal uitgebreid medisch onderzoeken, variërend van bloedonderzoek tot bodyscan.

"Het klinkt wellicht een tikkeltje dramatisch, maar ik wil er hoe dan ook op tijd bij zijn voor het geval er bij die fysieke tests het beginstadium van een enge ziekte wordt geconstateerd", legt hij zaterdag uit in het AD.

De Boer verloor veel naasten aan ernstige ziektes, wat de aanleiding is geweest van zijn hypochondrie. Hij schaamt zich niet voor zijn angst. "Mannen van mijn generatie en leeftijd kunnen van alles en nog wat krijgen."

Verdachte op billboard Kuiprellen meldt zich

Een van de verdachten van de Kuiprellen die sinds vrijdagmiddag te zien zijn op billboards in het centrum van Rotterdam, heeft zich gemeld bij de politie. Het gaat om een 20-jarige Barendrechter. Hij werd gezocht wegens de rellen bij het stadion van Feyenoord twee weken geleden. Hij is de 20e verdachte die is aangehouden in deze zaak.

De foto's staan op schermen bij de beurstraverse in de Maasstad. Ook zijn de foto's bij supermarkten in de regio te zien. Het gaat om beeltenissen van twee verdachten. De afbeelding van degene die zich heeft gemeld is nu zwart gemaakt.

Het is voor zover bekend bij het Openbaar Ministerie de eerste keer in Nederland dat billboards worden ingezet bij de opsporing van verdachten. De foto's waren eerder te zien op websites van onder meer de politie en in het tv-programma Opsporing Verzocht, zonder resultaat.

De maatregel volgde na ongeregeldheden bij de Kuip op zaterdag 17 september. Een groep van 50 hooligans bestormde toen het Maasgebouw bij het voetbalstadion. Aanwezige politie moest de groep met getrokken pistolen weren.

Verdachte op billboard Kuiprellen meldt zich
Verdachte op billboard Kuiprellen meldt zich (Foto: ANP)

Tijd (II)

“Tijd is geld.” Die opmerking maakte ik vorige week tegen het einde van mijn column. Maar om heel eerlijk te zijn zie ik dat helemaal niet zo. Tijd heeft bij mij pas één keer gelijk gestaan aan geld. Dat was bij een vakantiebaantje waar ik het niet erg naar mijn zin had. Ik leefde van pauze tot pauze, tot einde werktijd en berekende steeds hoeveel geld ik aan het verdienen was. Dan is tijd geld. Maar verder hebben beide begrippen voor mij weinig met elkaar te maken. Tijd en keuzes maken, die wél.

Anna Faris overwoog te stoppen met acteren

Anna Faris had haar acteercarrière bijna aan de wilgen gehangen. "Ik stopte met acteren toen ik studeerde. Ik dacht dat het niet praktisch zou zijn om het te blijven doen", vertelt ze tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Toch besloot ze haar acteercarrière nog één kans te geven toen bleek dat acteren haar enige talent is. "Ik kan niks met computers. Dus ik had eigenlijk weinig keus."

De ouders van de 34-jarige actrice hebben haar acteercarrière altijd aangemoedigd. "Ik weet niet waarom ze me zo steunden, maar dat deden ze wel. Al denk ik niet dat ze graag wilden dat ik in een comedy als Scary Movie zou spelen. Mijn moeder wilde eigenlijk dat ik de nieuwe Amelia Earhart of Jeanne d'Arc zou worden. Maar inmiddels ben ik de koningin van de persiflages."

Faris was naast de Scary Movie-films ook te zien in Yogi Bear en The House Bunny. Ook verleende zij haar stem aan Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel en Cloudy with a Chance of Meatballs.


Anna Faris over films maken (interview uit 2008).

Dead Island-DLC uitgesteld

Dead Island-ontwikkelaar Techland heeft laten weten dat ze besloten hebben om de eerste batch aan DLC voor hun game uit te stellen tot een nog nader te noemen datum. De reden achter dit uitstel ligt, volgens de ontwikkelaar, binnen het feit dat ze nu vooral bezig zijn om de game te polishen.

"We are working hard to make the Bloodbath Arena DLC available as soon as possible. However, due to further polishing of the main game the finalisation of the DLC code has been delayed. We know that many fans are eagerly waiting for it and apologise for any inconvenience. We expect to announce a release update next week."

Verwacht volgende week dus een update met betrekking tot de release. Dead Island is ondertussen verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Wat wij van de game vonden lees je natuurlijk in onze review.

Adriaanse: "Bajrami komt er doorheen"

Emir Bajrami krijgt bij FC Twente de kans op speeltijd door onder meer een lange blessure van Nacer Chadli. Zijn trainer vindt dat de Zweed aan het doorbreken is.

Donderdag won Twente met 4-1 van Wisla Krakow, waar Bajrami ook meespeelde. Adriaanse vindt wel dat de buitenspeler nog consequenter moet spelen. "Emir speelde in de eerste helft niet goed, maar had nu rust zomaar drie goals kunnen maken. Ik heb het gevoel, dat hij erdoorheen aan het komen is", zei hij tegen De Telegraaf.

Ook over Ola John was Adriaanse lovend, hoewel hij ook kan verbeteren. "Ola was geweldig in de eerste helft. In de tweede helft was het minder en dat had niets met de conditie te maken, want hij bleef wel terugverdedigen. Het is belangrijk dat hij zijn schot op doel verbetert. Nu schiet hij vaak voluit en mist hij meestal het doel. Die acties hebben pas een meerwaarde, als ze ook een doelpunt op gaan leveren."

Op de buitenposities heeft de Twente-trainer meerdere keuzes, en dat bevalt hem wel. "Je moet het zo zien. Een trainer is net als een timmerman, die een gereedschapskist vol zagen tot zijn beschikking heeft. Zoals een timmerman per klusje bekijkt welke zaag hij gebruikt, zo kan ook een trainer variëren."

Immers: "ADO en Feyenoord volksclubs"

Lex Immers speelt zondag met ADO Den Haag tegen de club waar hij bijna naartoe verhuisde afgelopen zomer. Hij ziet veel overeenkomsten tussen beide clubs.

Immers vindt het nog wel jammer dat hij niet naar Feyenoord ging, bekent hij tegenover het AD. "Ik kon er naartoe en ik wilde er naartoe, die ambitie had ik. De club wilde mij alleen niet laten gaan. Dat is ook hun goed recht."

De 25-jarige middenvelder vindt de confrontatie tussen beide clubs sowieso mooi. "De clubs zijn met elkaar te vergelijken. Allebei volksclubs met een fanatieke aanhang. De laatste jaren waren het altijd open duels, waarbij het nooit echt met grote uitslagen eindigde."

"Natuurlijk geeft het een apart gevoel dat ik ook aan de andere kant had kunnen staan. Dan was het voor mij nog specialer geweest." ADO staat momenteel dertiende in de Eredivisie, Feyenoord kan bij winst de aansluiting met de top behouden.


Immers: "ADO en Feyenoord volksclubs" (Foto: Pro Shots)

Black Ops verslaat Gears 3 op XBL

Kwam Gears of War 3 vorige week nog als best verkochte titel binnen op de eerste plek, legt de Xbox 360-topper het deze week af in de online rankings. Dit is te zien in de gegevens die Major Nelson vandaag heeft vrijgegeven van de Xbox Live-activiteit van de week van 19 september.

Te zien is dat Call of Duty: Black Ops nog steeds bovenaan staat gevolgd door het kindje van Epic. Dead Island neemt een zevende plaats in, net boven de Fifa 12 demo. De volledige top 20, gebaseerd op het totaal aantal unieke bezoekers wereldwijd, vind je onderaan dit bericht.

Het wachten is op de maanden oktober en november. De FPS-toppers Modern Warfare 3 en Battlefield 3 zullen dan hoogstwaarschijnlijk de kop afbijten, en welke van de twee bovenaan zal komen te staan is nog even koffiedik kijken.

  1. Call of Duty: Black Ops
  2. Gears of War 3
  3. Modern Warfare 2
  4. Halo: Reach
  5. FIFA Soccer 11
  6. Madden NFL 12
  7. Dead Island
  8. FIFA 12 Demo
  9. GTA IV
  10. Battlefield: Bad Company 2
  11. Gears of War 2
  12. Call of Duty 4
  13. NHL12
  14. Halo 3
  15. NBA 2K11
  16. NCAA Football 12
  17. Fallout: New Vegas
  18. Forza Motorsport 3
  19. Red Dead Redemption
  20. Call of Duty: World at War

Karzai staakt gesprekken met Taliban

De regering van Afghanistan ziet af van verdere onderhandelingen met gematigde elementen binnen de Talibanbeweging over vrede. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai gezegd, zo meldde de BBC zaterdag.

Karzai noemde de moord op Burhanuddin Rabbani, de voormalige president die namens de regering gesprekken probeerde aan te knopen met de Taliban, als reden voor het staken van de onderhandelingen. Volgens Karzai is het verstandiger om in te zetten op een dialoog met Pakistan om een einde te maken aan het geweld in de regio.

Karzai staakt gesprekken met Taliban
Karzai staakt gesprekken met Taliban (Foto: ANP)

VN willen slavernijmonument

De Verenigde Naties hebben een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een gedenkteken voor de slachtoffers van slavernij en de trans-Atlantische slavenhandel. Iedere kunstenaar kan meedingen. Inzendingen moeten voor 19 december binnen zijn.

De Algemene Vergadering van de VN keurde resoluties voor een dergelijk gedenkteken goed. De Unesco, een Commissie Permanente Gedenktekens en Caribische en Afrikaanse landen zien toe op het project.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 8

Gisteravond is de achtste speelronde Jupiler League afgewerkt. FOK!sport houdt je ook dit seizoen wekelijks op de hoogte van de gebeurtenissen rondom deze competitie. Hieronder vind je een korte impressie, de uitslagen en de stand.

Almere City FC heeft nog altijd aansluiting met de top vijf van de Jupiler League. De ploeg uit Flevoland was gisteravond in eigen huis met 5-0 te sterk voor FC Dordrecht, dat nu op de twaalfde plaats staat.

De eerste speldenprik was nog afkomstig van FC Dordrecht, maar na acht minuten stond Almere City FC op voorsprong door een treffer van Thijs Sluijter. Nog voor de pauze verdubbelde Mikhail Rosheuvel de voorsprong.

Ook na de thee ging het crescendo voor Almere City FC. Doelman van FC Dordrecht had op een poging van Sluijter nog wel een antwoord, maar was even later kansloos bij een schot van Rihairo Meulens. Tot overlaat van ramp moesten de Dordtenaren ook nog met tien man verder na een rode kaart voor Roderick Gielisse. In de slotfase trof Serrarens vervolgens nog twee keer doel voor de bezoekers.

Samenvatting:

sc Veendam heeft in de kelder van de Jupiler League goede zaken gedaan door AGOVV Apeldoorn met 4-0 te verslaan. Hierdoor stijgt de ploeg uit het oosten van het land naar de veertiende positie op de ranglijst.

Na een kwartier kwam sc Veendam door een blunder van AGOVV Apeldoorn-verdediger Just Berends op voorsprong. Hij miste namelijk de bal, waardoor Lars Lambooij uiteindelijk kon profiteren. Niet veel later verdubbelde Janse, die bij de eerste treffer de aangever was, de score voor zijn ploeg met een wonderschone vrije trap.

Nog voor de rust was het al 3-0, nadat Johnatan Opoku het doel wist te vinden. Na de pauze ging sc Veendam gewoon verder. Opoku tekende voor zijn tweede doelpunt, waar Jansen ook minimaal nog twee keer had moeten scoren.

Daarnaast werden er natuurlijk nog meer wedstrijden gespeeld, waaronder de wedstrijd om de periodetitel. FC Eindhoven, tot gisteren de koploper, had de beste papieren, maar ging met 1-0 onderuit tegen MVV. FC Zwolle profiteerde daar dankbaar voor en zegevierde met 7-3 tegen Telstar. Op basis van doelsaldo pakten de Zwollenaren uiteindelijk de eerste periodetitel.

Daarnaast was er ook nog slecht nieuws voor Willem II, dat Arjen Swinkels voorlopig kwijt is. De verdediger van Willem II kwam in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam ongelukkig in botsing met zijn eigen doelman en werd afgevoerd met een ambulance. Volgens de eerste berichten valt zijn nekblessure mee.

Samenvatting:



Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Almere City FC FC Dordrecht 5-0
SC Veendam AGOVV 4-0
Helmond Sport FC Den Bosch 1-0
FC Oss Go Ahead Eagles 5-3
MVV FC Eindhoven 1-0
SC Cambuur FC Emmen 2-1
FC Volendam Fortuna Sittard 3-2
Willem II Sparta 2-1
FC Zwolle Telstar 7-3


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 8 5 2 1 17 23-12
2 FC Eindhoven 8 5 2 1 17 11-4
3 Willem II 8 5 1 2 16 16-11
4 Almere City FC 8 5 0 3 15 22-13
5 SC Cambuur 8 4 2 2 14 17-11
6 FC Oss 8 4 1 3 13 19-15
7 Helmond Sport 8 4 1 3 13 14-13
8 MVV 8 4 1 3 13 14-13
9 FC Volendam 8 3 3 2 12 13-11
10 Sparta 8 3 2 3 11 9-10
11 Fortuna Sittard 8 3 1 4 10 17-15
12 FC Dordrecht 8 2 4 2 10 9-15
13 Go Ahead Eagles 8 2 3 3 9 13-15
14 SC Veendam 8 2 2 4 8 13-13
15 FC Den Bosch 8 1 5 2 8 7-8
16 Telstar 8 2 2 4 8 13-16
17 AGOVV 8 1 1 6 4 6-23
18 FC Emmen 8 0 1 7 1 4-22


Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Lichamen vliegtuigcrash Sumatra gevonden

Indonesische hulpverleners hebben zaterdag het wrak bereikt van een vliegtuig dat twee dagen geleden neerstortte op het eiland Sumatra. Alle achttien inzittenden, onder wie vier kinderen, zijn dood teruggevonden, laat een reddingswerker weten.

Het toestel crashte in dichtbebost gebied. Door het slechte weer konden hulpdiensten het moeilijk bereiken. Wel was er nog hoop dat er overlevenden waren, omdat het toestel vrijwel intact was gebleven en er een deur openstond. Ook zou een van de inzittenden vrijdag nog met familie gebeld hebben.

Vrees voor ongeregeldheden bij demonstratie krakers

In Amsterdam wordt zaterdagmiddag een demonstratie gehouden tegen het kraakverbod. Dat werd precies een jaar geleden ingesteld en leidde toen in Amsterdam en Nijmegen tot heftige confrontaties tussen krakers en politie. Ook voor deze demonstratie zijn volgens de gemeente aanwijzingen dat deelnemers op problemen uit zijn.

Om de veiligheid van winkelend publiek te waarborgen mogen de krakers niet op het Spui bijeenkomen en moeten ze uitwijken naar het plein naast het stadhuis. Ook zijn voorwerpen die als wapen kunnen dienen verboden. De organisatie zegt vanaf 17.00 uur gewoon naar het Spui te gaan en de eisen van de gemeente te negeren.

In de Spuistraat, die op het Spui uitkomt, liep het vorig jaar uit de hand. De krakers gooiden met stenen, stichtten brand en trokken barricades op. Ook werden auto's vernield en werd een woning gekraakt.

Met de demonstratie onder het motto 'Wij zijn er nog steeds - 1 jaar kraakverbod' willen krakers en sympathisanten hun onvrede uiten over het verbod. Ze vinden dat er te weinig wordt gedaan aan leegstand en de krapte op de woningmarkt en zien daarom kraken nog steeds als een goede optie.

Moeder van de hiphop overleden

Sylvia Robinson, door velen de 'moeder van de hiphop' genoemd, is op 76-jarige leeftijd overleden. Ze stierf afgelopen donderdagnacht in de buurt van New York aan de gevolgen van een hartkwaal, aldus de New York Times.

Robinson, die als Sylvia Vanterpool geboren werd, begon haar muzikale carrière in de late jaren vijftig in het duo Mickey & Sylvia. Van hun single 'Love Is Strange' verkocht het duo meer dan één miljoen exemplaren. Vanaf het begin van de jaren zestig gaat ze solo verder en scoort in 1973 een grote hit met 'Pillow Talk'. Als de zangeres in 1979 in de Harlem World discotheek 'Good Times' van Chic hoort, neemt haar carrière een wending die haar leven zal bepalen.

Robinson bracht drie jonge rappers bij elkaar en noemde de groep Sugarhill Gang. Er werd een studioband ingehuurd die de melodielijn van 'Good Times' kon naspelen en niet veel later zou 'Rapper's Delight' de eerste grote raphit worden, vooral buiten Amerika.

Chuck D (Public Enemy) reageerde alsvolgt op Twitter: "Sylvia Robinson een zwarte vrouw die rap op de kaart zette in een scene waar men vrouwen nu liever kwijt dan rijk is"


Sylvia Robinson - Pillow Talk.

Ruim 450 aanmeldingen voor Nationaal Songfestival

De open auditie voor het Nationaal Songfestival heeft geresulteerd in ruim 450 aanmeldingen. Zowel bekende als niet-bekende Nederlanders konden zich tot zaterdag aanmelden bij de TROS.

Bij het gebouw van de publieke omroep in Hilversum stond de afgelopen drie maanden een koffer waar componisten, zangers en zangeressen hun inzending in konden deponeren. "We wisten dat er veel mensen bezig waren met het schrijven van een liedje, maar dit overtreft al onze verwachtingen", laat TROS-directeur Peter Kuipers weten.

Binnenkort wordt uit de aanmeldingen een aantal acts geselecteerd voor het Nationaal Songfestival. Eén daarvan gaat Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2012, dat in mei plaatsvindt in Azerbeidzjan.

De TROS koos voor de nieuwe opzet, nadat de 3JS afgelopen voorjaar strandde in de halve finale van het liedjesfestijn. Het was de zevende maal op rij dat Nederland afwezig was in de finale.

Alle informatie en laatste nieuwtjes rond het Eurovisie Songfestival vind je op het forum!

Extra CDA-congres over nieuwe koers partij

Het CDA last een extra congres in om leden te informeren over vernieuwingen van de partij. Het extra congres vindt plaats op 21 januari. Dat bevestigt partijvoorzitter Ruth Peetoom zaterdagochtend. De eerste schetsen worden al gepresenteerd op een regulier congres op 29 oktober en op het congres op 2 juni worden knopen doorgehakt.

Een commissie onder leiding van theologe en presentatrice Jacobine Geel werkt aan een nieuwe koers van de christendemocraten. Oud-minister Aart Jan de Geus leidt daarnaast een 22-koppige denktank die beleid op verschillende terreinen uitwerkt voor de komende vijftien jaar. Een werkgroep neemt daarnaast de organisatie van de partij onder de loep.

De vernieuwingen zijn in gang gezet als reactie op een reeks historische verkiezingsnederlagen van het CDA. Ook de samenwerking met de PVV van Geert Wilders heeft tot hevige interne discussies geleid.

Peetoom zelf wil de hiërarchie van de partij aanpakken. Ze wil dat leden meer invloed krijgen op de politieke koers.


Extra CDA-congres over nieuwe koers partij (Foto: Novum)

'Tik op vingers VVD'er Hermans over COA'

VVD-prominent Loek Hermans wordt door zijn partij op het matje geroepen vanwege zijn rol in de COA-kwestie. Hermans is naast fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer ook voorzitter van de raad van toezicht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. COA-baas Nurten Albayrak werd deze week op non-actief gesteld.

Binnen de top van de partij heerst de opvatting dat Hermans had moeten zorgen dat Albayraks hoge salaris aan de balkenendenorm werd aangepast, schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Voorzitter van de Tweede Kamerfractie Stef Blok gaat Hermans daar over aanspreken en om opheldering vragen.

De kwestie rond Albayrak ligt gevoelig binnen de VVD, omdat er in totaal vier partijleden bij het COA betrokken zijn. Naast Hermans en Albayrak zelf zijn dat VVD-senator Anne-Will Duthler (lid van de raad van toezicht) en Petra Ginjaar (directeur Opvang). De liberalen vrezen dat de indruk ontstaat dat Albayrak door partijgenoten uit de wind wordt gehouden.

Naast de ophef over COA wil Blok ook met Hermans praten over Meavita. Hermans was president-commissaris bij het thuiszorgconcern dat in 2009 op de fles ging. Door het faillissement bleef een miljoenenschuld openstaan, waardoor klanten en personeel gedupeerd werden. De ondernemingskamer van de Amsterdamse rechtbank doet onderzoek naar wanbeleid bij Meavita.

Portal 2-DLC krijgt releasedatum

De eerste set aan gratis DLC voor de physic-puzzler Portal 2 ligt vanaf 4 oktober in de digitale winkels. Het 'Peer Review'-pack zal het verhaal van de Apeture-bots P-Body en Atlas vervolgen als de twee robots opnieuw proberen om in diverse nieuwe co-op levels GLaDOS te slim af te zijn.

Naast deze nieuwe co-op levels zitten er ook een nieuwe single player en co-op Challenge Mode in het DLC-pakket, alsmede de vermelding dat de leaderboards vanaf 4 oktober live gaan.

Nog een week wachten dus, maar niet getreurd. Het derde deel van de gratis soundtrack van de game is wel al te downloaden. Check de link voor de hele soundtrack met daarin ook de credits-tune "Want You Gone".

De Portal 2-DLC zal beschikbaar zijn voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

MGS HD krijgt limited edition

Konami heeft vandaag aangekondigd dat ze een limited edition van de aankomende HD-versie van Metal Gear Solid uitbrengen. De limited edition zal, naast de games, een 284 pagina tellend art book krijgen alsmede een exclusieve verpakking ontworpen door de hoofdartiest van de serie Yoji Shinkawa.

De remake van de Playstation-klassiekers zal uitkomen voor zowel PlayStation 3 als Xbox 360. Of een Europese release ook beschikbaar zal zijn is, net als de prijs, nog niet bekend. We houden jullie op de hoogte.

MGS HD LE

[WK Rugby] Tonga klopt Frankrijk op WK rugby

Frankrijk heeft zaterdag verrassend verloren van Tonga op het WK rugby. In het Nieuw-Zeelandse Wellington verloren de Haantjes met 19-14. Ondanks de nederlaag is Frankrijk wel zeker van de kwartfinale. Met elf punten uit vier duels worden de Europeanen tweede achter Nieuw-Zeeland. Tonga heeft negen punten uit vier duels en staat derde.

Ook Australië bereikte de kwartfinale door een 68-22 zege op Rusland. In Nelson scoorden de Wallabies tien try's, maar kreeg Rusland ook drie keer de kans de bal over de scorelijn te drukken. Naast Australië gaat in poule C Ierland of Italië mee naar de laatste acht. De twee Europese landen maken zondag in een direct duel uit wie dat wordt.


Tonga klopt Frankrijk op WK rugby (Foto: Novum)

Vliegtuig in reuzenrad in Australië

Een klein vliegtuigje is zaterdag circa 250 kilometer ten noorden van de Australische metropool Sydney in een reuzenrad gevlogen. Het toestel van het type Cheetah S200 ramde het gevaarte op een markt bij het kustplaatsje Old Bar. Het vliegtuig en de inzittenden kwamen in het gevaarte vast te zitten.

Politie en brandweer zijn er vervolgens eerst in geslaagd twee kinderen uit het vastgelopen reuzenrad te halen. Daarna konden ook de twee inzittenden van het vliegtuig uit hun benarde positie worden bevrijd, berichtte de website van The Sydney Morning Herald.

Schoten gehoord: dertien mensen naar bureau

De politie heeft 13 mensen meegenomen naar het bureau nadat vrijdagavond in Den Bosch schoten waren gehoord bij twee woningen aan De Bossche Pad. De 13 bevonden zich voor en in de huizen. Er was sprake van tumult.

Op het bureau worden ze gehoord en zoekt de politie naar sporen van schoten op kleding en handen. Er zijn geen gewonden aangetroffen en ook geen wapens, aldus een woordvoerster van de politie zaterdag. Onder de 13 Bosschenaren, in de leeftijd van 20 tot 51 jaar, zijn twee vrouwen. Over de achtergrond is nog niks bekend.

Man dood na nachtelijk wandeling over dak

Een 24-jarige man uit Wijchen is overleden na een val van tien meter van zijn dak. De man zat in de nacht van vrijdag op zaterdag met drie vrienden op het dak iets te drinken en is vermoedelijk tijdens een wandeling naar beneden gevallen. De vrienden vonden hem iets later en schakelden hulp in. De man overleed in het ziekenhuis.

Het ongeluk gebeurde rond 01.30 uur bij een loods aan de Nieuweweg, waarin het slachtoffer woonde. De bewoner werd gevonden toen zijn vrienden hem enige tijd na de wandeling misten. De man werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij enkele uren later.

De vrienden zijn door de politie gehoord als getuige van het ongeluk.

Kankercentra Amsterdam en Utrecht samen

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam, dat in kanker is gespecialiseerd, en het kankercentrum van het UMC Utrecht gaan vergaand samenwerken. Ze tekenen daartoe maandag een intentieverklaring. Woordvoersters van beide instellingen bevestigden zaterdag een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Beide ziekenhuizen worden eigenaar van het huidige ziekenhuis in Amsterdam en van een nog te bouwen centrum op het terrein van het academisch ziekenhuis in Utrecht. De zegsvrouwen willen nog niet van een fusie spreken.

De samenwerking sluit aan bij de gedachte van het ministerie van VWS dat zorg zich moet concentreren. Hoe meer operaties in een bepaald specialisme, hoe meer vaardigheid.

Het is de bedoeling dat in beide kankercentra alle diagnoses en behandelingen op het gebied van kanker worden uitgevoerd. "De combinatie wil een groot centrum worden voor veelvoorkomende kankers als borstkanker. Daarnaast willen we excelleren waar het de behandeling van zeldzame kankervormen betreft."

Kankercentra Amsterdam en Utrecht samen
Kankercentra Amsterdam en Utrecht samen (Foto: ANP)

R. Koeman: "Ben niet met de toekomst bezig"

Feyenoord en Ronald Koeman gingen eind juli een verbintenis voor één seizoen aan. Beide wilden echter slechts een contract tekenen voor een jaar omdat ze wilden zien hoe het seizoen zich verliep.

Nu kan worden vastgesteld dat Koeman het aardig doet met het jonge Feyenoord is het tijd om te vragen of er een contract verlenging inzit. "Ik ben totaal niet met mijn toekomst bezig", zegt Koeman. "In deze fase van het seizoen is dat onderwerp ook absoluut niet relevant. Dat moment komt ongetwijfeld wel, maar het lijkt mij niet dat wij daar voor januari mee bezig zullen zijn."

Opnieuw Griekse club uit divisie gezet

Een derde Griekse club is uit de hoogste Griekse voetbalcompetitie gehaald. Het gaat om Asteras Tripolis.

De club wordt uit competitie gehaald vanwege een groot omkoopschandaal in Griekenland. Hierbij gaat het vooral om het manipuleren van wedstrijduitslagen.

Asteras Tripolis is niet de eerste club die hiervoor gestraft wordt. Eerder waren Olympiakos Volou en Kavala al teruggezet naar de tweede divisie vanwege het schandaal.

De Griekse hoogste divisie bestaat nu nog maar uit dertien teams. Het is nog niet bekend of Asteras een extra boete krijgt bovenop de uitsluiting.

Vier gewonden bij schietpartij centrum Groningen

Bij een schietpartij in de binnenstad van Groningen zijn zaterdagochtend vier mensen gewond geraakt. Hoe de slachtoffers eraan toe zijn is nog onduidelijk, maar ze verkeren niet in levensgevaar. De politie laat weten een verdachte te hebben aangehouden.

De schietpartij vond plaats in de vroege ochtend in de Papengang, een steeg niet ver van de Grote Markt. Wat zich daar precies heeft plaatsgevonden wordt nog onderzocht.

Ex-spion claimt tonnen van Defensie

Een ex-inlichtingenofficier van de militaire geheime dienst MIVD heeft een claim van honderdduizenden euro's ingediend tegen het ministerie van Defensie. De voormalig geheim agent zegt zaterdag in De Telegraaf te zijn verraden door de inlichtingendienst en in het Midden-Oosten aan zijn lot te zijn overgelaten.

Inlichtingenofficier J.W. runde in de Jordaanse hoofdstad Amman een nepbeveiligingsbedrijf dat als dekmantel fungeerde voor MIVD'ers die zich bezighielden met terreurbestrijding. Eerder lekte na een arbeidsconflict bij de dienst al via De Telegraaf uit dat het bedrijf een dekmantel was.

De officier zegt door het lek zijn leven niet zeker te zijn, en is gevlucht naar de Verenigde Staten. Advocaten Michael Ruperti en Klaas-Arjen Krikke zeggen dat meerdere bronnen hebben bevestigd dat hun cliënt gevaar loopt.

Het ministerie reageert in de krant dat de claim is ontvangen. "Die gaan we nu bestuderen. De advocaten zullen vervolgens inhoudelijk antwoord van ons ontvangen. We gaan daarop niet via de media vooruitlopen."

'Criminelen bemachtigen politiepakken via internet'

Criminelen kopen op internet gebruikte politieuniformen om daarmee mensen op te lichten, te beroven of zelfs te ontvoeren. De pakken van agenten, die denken te verkopen aan verzamelaars, zijn in meerdere gevallen in criminele handen gevallen. De politie waarschuwt agenten voor de politiepakmisbruikers, schrijft het AD zaterdag.

Het probleem is aan het licht gekomen door onderzoek van de Nationale Recherche. Het Korps Landelijke Politiediensten heeft deze week vijfduizend agenten een waarschuwing gegeven geen oude spullen te verkopen. Het doorverkopen van politiemateriaal is niet toegestaan. Op Marktplaats zijn zaterdagochtend nog meerdere advertenties te vinden met politiepakken en -petten.

Als agenten vermomde criminelen hebben het onder meer gemunt op vrachtwagenchauffeurs. In enkele gevallen zijn die ook gegijzeld. In Limburg werden deze maand drie nepagenten aangehouden die auto's tot stoppen dwongen en er dan mee vandoor gingen.

'Wijkzuster beter en goedkoper dan thuiszorg'

Het werk van thuiszorgmedewerkers kan beter en goedkoper worden uitgevoerd door wijkverpleegkundigen. Dat blijkt uit een proef met tien wijkverpleegkundigen in het westen van Noord-Brabant. De kwaliteit van de zorg nam toe en per arbeidsplaats werd vijftigduizend euro bespaard, meldt de NOS.

Een wijkverpleegkundige kan veel taken alleen uitvoeren, zoals wassen, medicijnen geven en helpen bij het aantrekken van steunkousen. De thuiszorg stuurt daar verschillende medewerkers voor. De aanpak van de wijkzusters zorgt ook voor een administratieve besparing.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) zou enthousiast zijn over de proef met de wijkverpleegkundigen. De minister wil de aanpak op grotere schaal invoeren.

Lange wachtrijen bij afscheid Cuby

Bij het museum over Cuby and the Blizzards in het Drentse Grolloo staan fans in lange rijen te wachten om afscheid te nemen van de overleden blueszanger Harry 'Cuby' Muskee. Muskee ligt in zijn eigen museum opgebaard in een eenvoudige eikenhouten kist. Hij overleed maandag op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Cuby's vriend en manager Albert Haar noemt de belangstelling hartverwarmend. Bezoekers komen uit het hele land. "Als het in dit tempo doorgaat, komen er duizenden en duizenden mensen." Alle vlaggen in het dorpje hangen halfstok.

Lange wachtrijen bij afscheid Cuby
Lange wachtrijen bij afscheid Cuby (Foto: ANP)

Kleine missie naar Zuid-Sudan

Nederland gaat de komende twee jaar een bijdrage leveren aan de VN-missie die de stabiliteit van Zuid-Sudan en de regio moet waarborgen. Er gaan maximaal dertig personen naar het Afrikaanse land, heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Het gaat om vijftien tot twintig marechaussees, vier politieagenten, twee verbindingsofficieren, enkele stafofficieren en mogelijk experts voor het versterken van de rechtsorde en mensenrechten. Nederland levert hiermee een 'bescheiden maar relevante bijdrage', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederland opent ook een ambassade in de hoofdstad Juba om goed toezicht te kunnen houden op de hulp aan het land.

Zuid-Sudan riep in juli na een jarenlange oorlog de onafhankelijkheid uit. De VN besloot daarop tot een missie om het jongste land ter wereld te helpen bij het handhaven van de vrede en de bevordering van de ontwikkeling. Het accent ligt op de opbouw van de staat, mensenrechten en conflictbeheersing.

Unmiss, zoals de missie heet, moet in mei volledig operationeel zijn. De totale omvang is dan tienduizend man. De VN zijn al langer actief in Sudan. Een vorige missie was erop gericht de vredesovereenkomst tussen Noord- en Zuid-Sudan in de gaten te houden. Daaraan heeft Nederland ook een bijdrage geleverd.

Succes Nick & Simon is aanslag op priveleven

Het succes van Nick & Simon heeft ook een keerzijde. Het privéleven van de Volendamse heren lijdt enorm onder hun drukke schema.

"Het is soms lastig om aan alle sociale verplichtingen te voldoen", bekent Simon vrijdag in De Telegraaf. "Vrije tijd breng ik door met mijn andere vrienden en mijn vriendin Annemarie natuurlijk." De twee willen dolgraag kinderen, 'maar op dit moment is het daar te druk voor'.

Nick probeert zijn sociale leven op peil te houden door op zoveel mogelijk verjaardagen aanwezig te zijn. "Dan zie je meteen tien vrienden tegelijk", zegt hij. "En doordat ik overdag vaak thuis ben, zie ik Kirsten en ons dochtertje Nikki veel."

Nick & Simon bereiden zich momenteel voor op hun Symphonica in Rosso-shows volgende maand in het Arnhemse Gelredome. Daarnaast zijn ze te zien in The Voice of Holland. Volgens Nick hebben hij en Simon na Symphonica in Rosso 'een rustmoment ingelast, om bij te komen'.


Succes Nick & Simon is aanslag op privéleven (Foto: Novum)

Scarlett Johansson en Ryan Reynolds samen uit

Scarlett Johansson en Ryan Reynolds gaan ondanks hun scheiding goed met elkaar om. De twee bezochten donderdag samen in New York een concert van Radiohead, weet het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

"Ryan en Scarlett kwamen samen aan, vlak voordat de show begon. Ze waren de hele tijd met z'n tweeën en verlieten ook weer samen de zaal", vertelt een bron.

Sinds de twee uit elkaar zijn wordt er volop gespeculeerd over hun liefdesleven. Johansson had een relatie met Sean Penn, en Reynolds zou aan het daten zijn met Sandra Bullock. Ook een hereniging wordt niet uitgesloten.

De breuk tussen Johansson en Reynolds is sinds juli officieel. Het acteurskoppel vroeg in december al een echtscheiding aan, kort nadat ze lieten weten als vrienden uit elkaar te gaan. Het tweetal was ruim twee jaar getrouwd.

Koperdieven slaan toe bij stoomgemaal Halfweg

Koperdieven hebben alle bliksemafleiders van het stoomgemaal Halfweg gestolen. De buit bedraagt hooguit een paar honderd euro, maar door de diefstal is voor duizenden euro's schade aangericht, meldt het Museum Stoomgemaal Halfweg op zijn website.

Het museum vindt de financiële schade niet eens het ergste. "Erger nog is de morele schade voor onze vrijwilligers, die zo veel van hun vrije tijd voor het gemaal opofferen."

Het stoomgemaal Halfweg stamt uit 1852 en was een zogeheten boezemgemaal. Dergelijke gemalen houden boezems op peil. Het gemaal heeft geen waterstaatkundige functie meer.

Gouden Kalf-winnaar maakt Wilders statement

Nasrdin Dchar heeft bij het ontvangen van zijn Gouden Kalf voor beste acteur kritiek geuit op PVV-leider Geert Wilders. De acteur, die de prijs won voor de roadmovie Rabat, zegt zich te schamen voor de politicus. "Als je kijkt hoe Wilders de afgelopen weken bezig is geweest", zegt hij na afloop van de uitreiking tegen Novum Nieuws. "Als Nederlander schaam ik me echt."

Dchar haalde een speech van vicepremier Maixme Verhagen (CDA) aan uit juni waarin hij zei dat de angst voor buitenlanders begrijpelijk is. "Nou meneer Verhagen en met hem meneer Wilders. Ik ben een moslim en ik heb een fucking Gouden Kalf in mijn hand."

Actrice Carice van Houten won vrijdagavond haar vijfde Gouden Kalf. "Dit had ik echt niet verwacht." Dit jaar kreeg ze de prijs voor haar vertolking van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker in de film Black Butterflies. "Hij komt bij zijn broertjes en zusjes te staan in de keuken." Het drama van Paula van der Oest won in totaal drie Gouden Kalveren.

De populaire film Gooische Vrouwen won twee prijzen in Utrecht. Beppie Melissen won voor haar bijrol als Cor Hogenbrink en Peter Paul Muller won een Gouden Kalf voor zijn bijrol als volkszanger Martin Morero. De acteur weigerde de prijs. Regisseuse Wil Koopman nam het Kalf in ontvangst omdat Muller 'een hekel heeft aan prijzen'. Het beeldje wordt gedoneerd aan een kinderboerderij.

[Bundesliga] Scorende Boulahrouz wint met Stuttgart

VfB Stuttgart heeft zich hersteld van de nederlaag tegen Hamburger SV. Mede door een doelpunt van Khalid Boulahrouz werd met 2-0 gewonnen bij FC Kaiserslautern. De 33-voudig Oranje-international nam twintig minuten voor de 0-2 voor zijn rekening, nadat Cacau vlak na rust de score had geopend.

Het was pas Boulahrouz' eerste doelpunt voor Stuttgart, waar hij sinds 2008 voor speelt. Door de zege stijgt de ploeg van Bruno Labbadia naar de vierde plaats in de Bundesliga, met dertien punten uit acht wedstrijden. Koploper Bayern Munchen heeft vijf punten meer en komt bovendien zaterdag nog actie bij Hoffenheim.


Scorende Boulahrouz wint met Stuttgart (Foto: Novum)

Contador rijdt Tirreno in 2012

Alberto Contador zal, als hij niet geschorst wordt, het seizoen beginnen met de Tirreno-Adriatico. De Saxo Bank-renner zal zich volledig gaan richten op de Tour de France en niet zoals dit jaar ook de Giro d'Italia gaan rijden.

"Ik start mijn seizoen met wedstrijden als Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië en de Ronde van het Baskenland. Vervolgens ga ik naar de Dauphiné en de Tour de France. Daarna kan ik nog zien of ik de Vuelta ga rijden," zei Contador die weet dat zijn ploeg in de bergen nog moet verbeteren. "We werken eraan. Ik hoop dat er nog enkele renners bijkomen die me bergop bij kunnen staan."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.