Noodverordening wegens extreemrechtse demonstratie

Burgemeester Fons Jacobs (CDA) van Helmond heeft een noodverordening afgekondigd vanwege een demonstratie van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) zaterdag. De noodverordening geldt vanaf vrijdag 17.00 uur, meldt de gemeente.

De maatregel is volgens Jabobs nodig omdat er signalen zijn dat linkse organisaties de demonstratie willen verstoren. Bij eerdere demonstraties van de NVU in andere gemeenten liep een confrontatie van rechts en links uit de hand.

De demonstratie van de NVU tegen criminele allochtonen vindt plaats in de wijk Brouwhuis en begint om 12.30 uur. De verordening geldt voor de directe omgeving van de demonstratieroute. De verordening houdt onder meer in dat de politie mensen kan fouilleren of opdragen weg te gaan.

In een brief aan de bewoners schrijft Jacobs dat hij zich goed kan voorstellen dat ze niet blij zijn met de demonstratie in hun wijk. "Demonstreren is een grondrecht. Daar staan wij als overheid garant voor." Voor de wijk Brouwhuis is gekozen vanwege de gunstige ligging van het station en omdat de route het beste beveiligd kan worden.