PVV wil referendum over minaretten

De PVV wil dat de bevolking zich uitspreekt over een minarettenverbod. Geert Wilders diende woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen een voorstel voor een referendum in. Volgens hem doen de torens bij islamitische gebedshuizen 'pijn aan de ogen'.

Wilders nam een voorbeeld aan Zwitserland. In dat land stemde een meerderheid eind 2009 tijdens een referendum voor een minarettenverbod. De PVV wil dat er ook in Nederland een einde komt aan de 'torens van de oprukkende woestijnideologie', zoals hij de islam omschreef in de Tweede Kamer.

Twee jaar geleden kreeg een motie van de SGP die opriep tot terughoudendheid ten aanzien van de minaretten geen meerderheid.

Het minarettenverbod zou moeten gelden voor alle nieuwe moskeeën die worden gebouwd. Eerder pleitte Wilders voor een verbod op nieuwe moskeeën, die hij steevast als haatpaleizen aanduidt. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma wilde weten of de PVV hierop terugkomt. "Nee", antwoordde Wilders, "Maar dat halen we nu niet. Het minarettenverbod is een eerste stap."

Wilders wil ook dat asielzoekerscentra voortaan worden gevestigd in gemeenten waar het percentage linkse stemmers het hoogst is. Het kabinet meldde eerder op de dag dat er zeven dichtgaan.


PVV wil referendum over minaretten (Foto: Novum)