PvdA verliest zetels door steun pensioenakkoord

De steun die de PvdA deze week aan het pensioenakkoord heeft gegeven, kost de partij in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond twee zetels. De partij van Job Cohen komt uit op achttien zetels. Dat zijn er twaalf minder dan bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Bijna de helft van de PvdA-stemmers vindt dat de partij tegen het pensioenakkoord had moeten stemmen. De SP en D66 profiteren van het verlies van de PvdA en krijgen er allebei een zetel bij.

VVD en CDA verliezen in de peiling allebei een zetel, terwijl de PVV er een bij krijgt. Die verschuiving hangt samen met het eerste nieuws van de miljoenennota. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV komt in de peiling uit op 74 zetels, twee minder dan ze nu bezetten in het parlement.

Uit de peiling bleek ook dat de meeste Nederlanders (56 procent) negatief reageren op de miljoenennota. Alleen bij de VVD-stemmers houden de positieve en negatieve reacties elkaar in evenwicht.

De meeste Nederlanders geven aan dat het kabinet andere keuzes had moeten maken bij de bezuinigingen. 44 procent vindt dat er minder bezuinigd moet worden. De kiezers denken dat de VVD de grootste invloed heeft op de inhoud van de miljoenennota.


PvdA verliest zetels door steun pensioenakkoord (Foto: Novum)