Nijntje-parodieën toegestaan

Zeven parodieën van Nijntje, waarin het konijntje wordt geassocieerd met seks, drugs en terrorisme, zijn toegestaan. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Ook twee afbeeldingen die in 2009 tijdens een kort geding werden verboden, kunnen wat het hof betreft door de beugel.

De bedoeling van de afbeeldingen, zo meende het hof, is 'onmiskenbaar het opwekken van de lachlust'. Daaraan voegden de rechters toe dat lang niet iedereen de gewraakte afbeeldingen even grappig of gepast zal vinden. Volgens het hof zijn de grenzen van de parodie echter niet overschreden.

De geestelijk vader van Nijntje, Dick Bruna, had bezwaar gemaakt tegen het gebruik van zijn creatie op weblogs bij hostingbedrijf punt.nl. Op de site was onder meer te zien hoe Nijntje drugs gebruikte, en hoe Nijntje in een vliegtuigje op een gebouw af vloog met de tekst 'Nijn-eleven'.

Die laatste parodie was een van de twee afbeeldingen die in kort geding waren verboden. De rechter oordeelde toen dat die afbeelding het merkenrecht schond. De vraag of het om een toegestane parodie ging, kwam daardoor niet meer aan de orde. Het gerechtshof is hier een andere mening toegedaan en oordeelt dat de afbeelding mag.