Stadslucht slechter door bomen

Een onderzoek in Amsterdam heeft uitgewezen dat bomen niet goed zijn voor de luchtkwaliteit in de stad. Doordat ze de wind tegenhouden blijven fijnstof en andere schadelijke uitlaatstoffen in de straten hangen.

Dit is gebleken uit een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst van Amsterdam. Het onderzoek toont weliswaar aan dat bomen de schadelijke stoffen afvangen, maar dat het negatieve effect door de geringere winddoorvoer groter is.

Boomplant biedt dan ook geen uitkomst in een Amsterdamse straat zoals de Jan van Galenstraat, die als aanvoerroute naar het Foodcenter een van de meest vervuilde wegen van Nederland is. Door deze straat rijden twintigduizend auto's per dag, waarvan duizend vrachtauto's.

Het advies luidt dan ook om geen bomen meer te plaatsen langs drukke stadswegen. Voormalig VVD-wethouder Mark van der Horst wilde enkele jaren geleden verder gaan, door alle bomen in de stad te kappen: "Dan waait het lekker door en hebben we schonere lucht."

Vrachtwagen in de Jan van Galenstraat, Amsterdam 
Vrachtwagen in de Jan van Galenstraat, Amsterdam (foto: Google Maps)