[WK Rugby] Overzicht tweede speeldag

Afgelopen nacht en vanochtend is dag twee van het wereldkampioenschap rugby in Nieuw-Zeeland afgewerkt. Maar liefst vier wedstrijden stonden op het programma. Van de grote rugbylanden kwamen Frankrijk, Engeland en Argentinië in actie. Hieronder korte impressies van de wedstrijden, links naar de samenvattingen en de huidige stand.

(Poule A) Frankrijk-Japan 47-21
De wedstrijd begon met Frankrijk als torenhoog favoriet en meteen lieten zij zien waarom. Frankrijk vloog uit de startblokken en na dertig minuten stonden zij met 20-3 voor. Daarna werd het spel van Frankrijk slordig en Japan maakte daar fantastisch gebruik van. Na een uur spelen had Japan de achterstand teruggebracht tot 25-21. Frankrijk bleef fouten maken en de druk van Japan was enorm. Dertien minuten voor tijd kreeg Frankrijk een penalty die door Yachvili werd verzilverd. Hiermee was de concentratie bij Frankrijk terug en ze lieten Japan kansloos. Met drie tries en twee conversions in de laatste tien minuten liep Frankrijk uit naar 47-21.

(Poule B) Schotland-Roemenië 34-24
Schotland werd bijna verrast door een sterk en goed spelend Roemenië. Twaalf minuten voor tijd stond Roemenië nog met drie punten voor toen de coach van Roemenië besloot om captain, en man of the match, Marius Tincu te vervangen. Achteraf gezien een slechte zet: Schotland schakelde een tandje bij en verzilverde een penalty waardoor de stand gelijk werd. In de volgende tien minuten scoorde Simon Danielli twee tries maar bij Chris Paterson stond het vizier niet meer op scherp. Hij mist beide conversions.

(Poule B) Argentinië-Engeland 9-13

De eerste topper van het toernooi ging tussen Engeland en Argentinië. Engeland is verliezend finalist van het WK2007 en Argentinië is de nummer drie van datzelfde toernooi. Op voorhand werd dus veel van de wedstrijd verwacht. Met deze hooggespannen verwachtingen viel de eerste helft tegen. Geen van beide landen kon echt een vuist maken en de ander hun wil opleggen. Dit resulteerde in een hoop penalties waarvan de meeste werden gemist. Engelsman Dan Cole had de dubieuze eer om de allereerste gele kaart van het toernooi in ontvangst te nemen. Ruststand 6-3. Na de rust verzilverde Argentinië nog een penalty waardoor zij uitliepen tot 9-3 maar Engeland kwam eindelijk terug via een try van Ben Youngs in de 67e minuut. Johnny Wilkenson was succesvol met de conversion waardoor Engeland voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong wist te komen: 9-10. Een penalty, genomen door Johnny Wilkenson, bepaalde de eindstand op 9-13.

(Poule D) Fiji-Namibië 49-25
Namibië begon sterk aan de wedstrijd en kwam zelfs twee keer op voorsprong tegen de veel sterkere Fiji. Na 15 minuten gooide Fiji alle schroom van zich af en begon beter te spelen. Met rechter vleugelspeler Goneva had Fiji een try machine in huis. Tot vier keer toe wist Goneva de try line te passeren waarmee hij met 20 punten een groot aandeel had in de eindoverwinning. Aan de andere kant had Namibië, in Theuns Kotze, een fly half die met zijn schoen voor de meeste punten zorgde. Opmerkelijk was dat hij drie drop goals wist te scoren in slechts vier minuten.