Dewinter weg als fractieleider Vlaams Belang

Filip Dewinter, de voorman van het Vlaams Belang, treedt volgend jaar af als fractieleider in het Vlaams Parlement. Hij wil zich concentreren op de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Daarna zou hij mogelijk voorzitter willen worden van de rechtse partij. Dat meldt de Gazet van Antwerpen zaterdag.

Dewinter voert de Antwerpse lijst van het Vlaams Belang volgend jaar voor de vierde keer aan. "Dat wordt een moeilijke campagne waarvoor ik al mijn kracht en energie nodig heb", zegt de voorman van de partij in de krant. De stad aan de Schelde is het traditionele bolwerk van zijn partij. Bij de lokale verkiezingen in 2006 kreeg de partij een derde van de stemmen.

Dewinter, die zondag 49 jaar wordt, is sinds 1992 fractievoorzitter van de partij, die tot 2004 Vlaams Blok heette. Het Vlaams Blok werd dat jaar veroordeeld voor racisme. Dewinter zou volgens de krant wel parlementslid blijven. Hij wordt waarschijnlijk opgevolgd door Joris Van Hauthem, die tot de Vlaamse verkiezingen van 2014 blijft.