Dewinter neemt afstand van Breivik

De rechtse partij Vlaams Belang heeft woensdag afstand genomen van Anders Behring Breivik, de dader van de aanslagen in Noorwegen. "Wij hebben niets met deze gek te maken", zegt voorman Filip Dewinter in de krant De Standaard. "Die man verdient de doodstraf."

In Breiviks manifest, dat hij op internet zette kort voordat hij vrijdag toesloeg, komen Dewinter en diens partij prominent voor. Dewinter vindt dat 'weerzinwekkend', zegt hij in De Standaard. "Breivik is een psychopaat. Hij misbruikt gefundeerde islamkritiek als alibi voor een afschuwelijke en laffe misdaad. Ik heb me altijd tegen geweld verzet. Mijn enige wapen is het stempotlood."

In België is er kritiek op Dewinter, omdat het Vlaams Belang zou hebben bijgedragen aan het klimaat waarin Breivik tot zijn daden kwam. In Nederland reageerde PVV-leider Geert Wilders dinsdag op vergelijkbare kritiek. Hij noemde Breivik een 'verknipte idioot' en zei ervan te walgen dat hij in het manifest voorkomt.

Woensdag werd verder bekend dat justitie in België mogelijk onderzoek gaat doen naar een verband tussen de Noorse aanslagen en de website The Brussels Journal van Paul Belien, die vroeger voor Dewinter werkte en nu voor Wilders.