Minister: geen inhaalverbod vrachtwagens

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) ziet niets in het plan van haar partijgenoot en Tweede Kamerlid Charlie Aptroot om een algeheel inhaalverbod voor vrachtauto's op snelwegen in te voeren. Dat bleek donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over verkeersveiligheid.

Aptroot lanceerde zijn plannen al eerder. Volgens de VVD'er leidt een inhaalverbod tot een grotere verkeersveiligheid. Vrachtwagenchauffeurs veroorzaken vaak opstoppingen doordat ze elkaar met een miniem snelheidsverschil inhalen. Dat zou voor gevaarlijke situaties zorgen.

Een permanent inhaalverbod zou echter kunnen leiden tot 'agressief rijden' op de rechterbaan, zei Schultz. Sommige wegen zijn namelijk voldoende breed voor vrachtauto's om te kunnen inhalen. Een colonne van trucks op de rechterbaan terwijl de rest van de weg leeg is, zou er voor kunnen zorgen dat de chauffeurs 'kriegelig' worden, zei de bewindsvrouw.

De minister wil wel onderzoeken waar vrachtwagens voor onveilige situaties zorgen. Mogelijk wordt daarop het huidige inhaalverbod verder uitgebreid. Maar niet 'altijd en overal'. Ook bekijkt zij of het invoeren van een minimumsnelheid van zeventig kilometer per uur op de snelweg leidt tot een betere doorstroming. Volgens Aptroot leidt dit er ook toe dat vrachtwagens meer doorrijden.