Spoeddebat over bezuiniging pgb

De voltallige oppositie heeft donderdagmiddag een spoeddebat aangevraagd over de bezuinigingsplannen voor het persoonsgebonden budget (pgb). Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat die niet de gewenste besparing opleveren.

Fractieleider Jolande Sap (GroenLinks) vroeg het debat namens de oppositie aan. Ze wilde eigenlijk een regulier debat, maar dat werd geblokkeerd door de gedoogcoalitie van VVD, PVV en CDA. Daarop vroeg Sap een spoeddebat aan, dat volgens haar volgende week zou moeten worden gehouden. De coalitiepartijen willen wel snel een brief van het kabinet over de kwestie.

Bij het debat moet van de oppositie niet alleen staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) aanwezig zijn, maar ook premier Mark Rutte (VVD).

Uit het donderdag verschenen CPB-onderzoek blijkt dat de kabinetsplannen voor de bezuinigingen op het pgb, waarmee mensen zelf zorg kunnen inkopen, minder opleveren dan verwacht. GroenLinks en de PvdA lieten daarop weten dat de plannen van tafel moeten. De oppositie verzet zich al langer tegen deze bezuinigingen.