Opnieuw stakingen in Griekenland

Griekse taxichauffeurs, artsen en tandartsen zijn donderdag in staking gegaan. Alledrie de groepen protesteren tegen een nieuwe ronde bezuinigingen van de Griekse regering.

De taxichauffeurs leggen 24 uur lang het werk neer uit protest tegen het voornemen van de Griekse regering om de taximarkt, die tot nu toe altijd sterk was gereguleerd met een vergunningenstelsel voor chauffeurs, te liberaliseren. Naar verwachting zullen de taxichauffeurs ook komend weekend een dag lang het werk neerleggen. Tandartsen en artsen uit staatsziekenhuizen staken donderdag en vrijdag, eveneens tegen voorgestelde hervormingen die gevolgen hebben voor hun beroepsgroepen.

Vuilnismannen, onderwijzers en medewerkers van de Griekse belastingdienst leggen naar verwachting in de komende weken ook het werk neer.

In mei 2010 kreeg Griekenland een lening van 110 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de eurolanden in ruil voor een reeks bezuinigingsmaatregelen en privatiseringen. In juli stemden de Europese regeringsleiders in met een nieuw leningenpakket ter waarde van 109 miljard euro, met voor Griekenland gunstiger voorwaarden.

De Griekse regering voert onder druk van het IMF en de eurolanden nu meer bezuinigingen door. Dit is nodig omdat de bezuinigingsdoelstellingen nog niet zijn bereikt. De regering moet voldoen aan deze doelstellingen om de volgende tranches van de leningen te ontvangen.

De Europese inspecteurs die rapporteren over de sanering van de Griekse overheidsfinanciën legden vorige week hun werk neer. Ze verschillen met de Griekse regering van mening over de begrotingscijfers.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die tevens voorzitter is van de raad van ministers van financiën van de eurozone, zei woensdag dat Griekenland de volgende portie van het reddingspakket op het spel zet als het land de verplichtingen die het in ruil voor dat pakket is aangegaan niet nakomt. Om te voorkomen dat Griekenland binnen enkele weken failliet gaat moet het deze maand nog acht miljard euro aan nieuwe leningen ontvangen.