Achterban PvdA niet achter plannen koningshuis

De achterban van de PvdA staat niet achter de plannen die de partij onlangs presenteerde voor modernisering van het koningschap. Slechts 43 procent hoopt dat het voorstel van de PvdA wordt aangenomen, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

De PVV, die ook plannen presenteerde om de macht van de monarch in te perken, kan op meer steun van de eigen achterban rekenen. Daar staat 77 procent achter de partij.

Het grootste verschil tussen het PvdA-plan en het PVV-plan is dat de PVV de koning uit de regering wil hebben terwijl de PvdA dit niet nodig vindt. Als de kiezers van alle partijen worden meegerekend, steunt 37 procent het PVV-plan en 29 procent het PvdA-plan. Voor beide plannen geldt dat ongeveer 60 procent tegen is.

Dat is opmerkelijk, omdat 45 tot 50 procent achter het idee staat om de koning uit de Raad van State te halen en geen rol te laten spelen bij de kabinetsformatie. Dat zijn juist punten die in de plannen van de partijen naar voren komen.

In de zetelpeiling wint de VVD deze week een zetel om uit te komen op 32 zetels. De PVV levert er een in en komt uit op 27 zetels. De gedoogcoalitie blijft daardoor op 73 zetels staan.