Meerderheid wil minder leden koninklijk huis

Zes van de tien Nederlanders willen dat alleen de koning, de ex-koning en de toekomstige koning met hun partners lid van het koninklijk huis zijn. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond.

Nu zijn ook de ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen van de koning met hun partners lid van het koninklijk huis. De discussie over het koningshuis laaide vrijdag op nadat een commissie van de PvdA voorstelde de macht van de koning in te perken. Daarin werd ook geopperd het aantal leden van het koningshuis te beperken.

De PvdA wil verder dat de koning geen voorzitter meer is van de Raad van State. Vrijdag liet premier Mark Rutte weten hier weinig voor te voelen omdat de rol vooral symbolisch is. Hij zag 'geen enkele noodzaak' de grondwet te wijzigen om een einde te maken een de eeuwenoude traditie.

Slechts 46 procent van de bevolking staat achter het idee om de koning geen voorzitter meer te laten zijn van de Raad van State. Dat is iets minder dan de 47 procent die tegen is. Ook het plan de koning geen rol meer te laten spelen in kabinetsformaties krijgt de handen niet op elkaar. Van de ruim tweeduizend ondervraagden is 47 procent voor en 49 procent tegen.

De PVV komt binnenkort met een plan om de macht van de koning te beperken. De PvdA is van plan tegen te stemmen omdat de PVV vindt dat de koning geen deel moet uitmaken van de regering. Volgens de PvdA is het niet nodig dit aan te passen. Van de bevolking is 49 procent tegen en 46 procent voor.

Over het algemeen zijn de PVV-aanhangers het sterkst voor het inperken van de macht van de koning, gevolgd door D66-stemmers en daarna de SP-stemmers. Bij de achterban van het CDA is het verzet het grootst, gevolgd door de PvdA en daarna de VVD.