Washington vreest wapens Libië in verkeerde handen

Amerikaanse diplomaten en spionnen debatteren binnenskamers stevig over de omgang met het uitgebreide wapenarsenaal uit de boedel van de verdreven Libische leider Moammar Gadhafi. Deskundigen waarschuwen dat tonnen mosterdgas en duizenden luchtdoelraketten in handen van terroristen of aanhangers van Gadhafi kunnen vallen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wil dat het Libische opstandelingenbestuur zodra de rust in Libië is weergekeerd de wapenvoorraden in bezit neemt. Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten willen niet wachten tot de Nationale Overgangsraad van de rebellen zijn gezag heeft gevestigd. Zij pleiten voor een ingrijpen op eigen houtje van de CIA.

Inlichtingenmedewerkers maken zich vooral zorgen om de vele Libische luchtdoelraketten. Ze vrezen dat die spoedig terechtkomen bij Al-Qaida of aanhangers van Gadhafi die zich voorbereiden op langdurig verzet. De prijs van de raketten op de zwarte wapenmarkt ter plaatse zou recent al stevig zijn gedaald.

Donderdag zei het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken het volste vertrouwen te hebben dat wat Libië aan nucleair materiaal en dodelijke chemicaliën bezit in veilige handen is. Omdat het regime-Gadhafi de Verenigde Naties in 2003 rekenschap aflegde over dat nonconventionele wapentuig is betrekkelijk gemakkelijk vast te stellen wat daar van is geworden. Van het lot van de Libische raketten en conventionele wapens is buitenlandse zaken minder zeker.