Vrienden Margaret Thatcher laken biografische film

Enkele vrienden van de Britse oud-premier Margaret Thatcher hebben na het zien van de film The Iron Lady geen goed woord over voor het verhaal. Een anonieme bekende van Thatcher noemt de biografische film met Meryl Streep in de hoofdrol in de Britse conservatieve krant The Mail on Sunday 'beledigend'. "Ik ben hier niet gekomen om een film te bekijken over een oma die doordraait", zegt een ander.

De vrienden van Thatcher zagen de film bij een voorvertoning voor een testpubliek en zeggen haar niet te herkennen in de film. De conservatieve oud-premier zou worden weggezet als een egoïstische ijskoningin die haar carrière verkiest boven haar man, gespeeld door Jim Broadbent, en haar tweeling.

De nu 85-jarige Thatcher heeft sinds 2002 enkele beroertes gehad, waardoor ze niet meer in het openbaar kan spreken. Volgens haar vrienden wordt haar fysieke conditie in de film belachelijk gemaakt. Zo zou ze vaak hallucineren dat haar in 2003 overleden echtgenoot Denis nog leeft. Hij zou voorbij paraderen in excentrieke outfits en haar bekritiseren om haar 'ongeneeslijke egoïsme'. Ook zou ze gek worden door nachtmerries over haar rol in de Falklandoorlog en de uit de hand gelopen mijnwerkersstakingen in 1984.

De boosheid op de filmmakers wordt gevoed doordat Thatcher zich niet meer kan verdedigen tegen het beeld dat van haar wordt neergezet. Volgens Thatchers vrienden had Denis juist veel respect voor zijn echtgenote en was hij trots op haar politieke prestaties.

"Het idee dat Denis ooit gemeen tegen haar zou zijn geweest is gestoord en niet waar. Ze waren erg hecht", zegt het conservatieve parlementslid Conor Burns. "Iedere film waarin Margaret Thatcher niet te zien is als een van de titanen van de Britse politiek in de twintigste eeuw is per definitie een parodie."

The Iron Lady is geregisseerd door Phyllida Lloyd die met Streep de filmmusical Mamma Mia! maakte. Pathé, de Frans-Britse producent van de film, beaamt dat de film fictie is, maar stelt dat een 'eerlijk en accuraat' verhaal wordt verteld. De film draait vanaf 12 januari in de Nederlandse bioscopen.


Vrienden Margaret Thatcher laken biografische film (Foto: Novum)