Yingluck officieel benoemd tot premier Thailand

Yingluck Shinawatra is maandag door de Thaise koning Bhumibol met een koninklijk besluit officieel benoemd tot premier. Het koninklijk besluit werd voorgelezen op een ceremonie op het hoofdkantoor van haar partij Pheu Thai, waarna Yingluck knielde voor een portret van Bhumibol.

In een korte toespraak zwoer Yingluck hard te werken aan nationale verzoening. Ze benadrukte haar loyaliteit aan de monarchie en zei het koningshuis dankbaar te zijn. Dit was duidelijk bedoeld om critici, die vreesden dat Thaksin Shinawatra, de broer van Yingluck, de monarchie omver wilde werpen, gerust te stellen. Koning Bhumibol verkeert in slechte gezondheid en er is grote onzekerheid over de toekomst van de monarchie.

Yingluck roerde tevens kort een ander omstreden onderwerp aan: de politieke verdeeldheid die ertoe leidde dat Bangkok twee maanden lang het toneel werd van grootschalige antiregeringsdemonstraties door aanhangers van Thaksin. Yingluck zei haar 'kennis, mogelijkheden en wijsheid' te willen gebruiken om 'het land naar vrede en verzoening te leiden'.


Yingluck officieel benoemd tot premier Thailand (Foto: Novum)