Londense wijk decor van rellen

In de Londense wijk Tottenham zijn zaterdagavond zeker driehonderd mensen de confrontatie met de politie aangegaan. Twee surveillanceauto's en een dubbeldekkerbus gingen in vlammen op, winkels werden geplunderd en ruiten ingeslagen. De relschoppers vroegen om 'gerechtigheid' in de zaak van een 29-jarige man die donderdag werd doodgeschoten door de politie.

In de wijk waren mensen te zien die winkelwagens vol met gestolen spullen voor zich uit duwden. Een buurtbewoner sprak van vier- tot vijfhonderd betogers, maar de politie hield het op een lager aantal. Door de hele stad waren sirenes te horen van aangerukte versterkingen. Mobiele eenheid en politie te paard wisten de menigte uiteindelijk in bedwang te krijgen.

Tottenham is een van de armste delen van heel Engeland. Bijna de helft van de kinderen leeft er onder de armoedegrens. De wijk heeft een geschiedenis van raciale spanningen en antipolitiesentimenten. In 1985 was Tottenham het toneel van rellen die tot de heftigste in de Britste geschiedenis behoren.


Londense wijk decor van rellen (Foto: Novum)