Meerderheid geeft geen geld voor Hoorn van Afrika

Een meerderheid van 54 procent van de Nederlanders geeft geen geld om de hongersnood in de Hoorn van Afrika te bestrijden. Mensen twijfelen eraan of het geld wel goed terechtkomt. Ook zeggen mensen het geld nu niet te kunnen missen, meldt het centrum voor mondiaal burgerschap en internationale samenwerking NCDO vrijdag op basis van een peiling van Motivaction.

Een op de zes Nederlanders heeft in de eerste tweeënhalve week via giro 555 geld gedoneerd. Ouderen en mensen met een linkse of confessionele voorkeur geven vaker dan jongeren en mensen met een rechtse politieke kleur.

Van de mensen die nog niet hebben gegeven, is 65 procent ook niet van plan dit te doen. Dertig procent van de mensen die niet doneren, stelt wel geld te hebben gegeven bij de vorige twee noodhulpacties.

Mensen die wel bijdragen, zeggen in de meeste gevallen tien euro over te maken naar giro 555. Zij zeggen veelal geraakt te zijn doordat zo veel mensen sterven en in nood verkeren. Driekwart van hen gaf ook geld voor de rampen in Haïti en Pakistan.

Een meerderheid van de Nederlanders geeft aan liever te zien dat tien miljoen euro overheidsgeld wordt gestoken in het verbeteren van de Nederlandse gezondheidszorg en onderwijs, dan dat het geld wordt ingezet voor noodhulp in de Hoorn van Afrika. Daarentegen ziet een meerderheid dit geld wel liever naar de Hoorn van Afrika gaan dan naar het terugdraaien van bezuinigingen op cultuur, defensie, ambassades, het oplossen van de financiële problemen in Europa en het stimuleren van het bedrijfsleven.

De opbrengst van de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties is deze week gestegen naar ruim achttien miljoen euro.


Meerderheid geeft geen geld voor Hoorn van Afrika (Foto: Novum)