Snelheidsduivels raken motoren na klopjacht kwijt

De Friese politie heeft zondag vier motorrijders aangehouden die zonder motorrijbewijs met gemiddeld 190 kilometer per uur over de A7 scheurden. Toen een motoragent ze aan de kant wilde zetten, ging een van hen tegen het verkeer op de A7 in om te ontkomen, meldt de politie. Uiteindelijk moesten alle bestuurders hun motor inleveren. De motoragent zag de snelheidsduivels zondag aan het eind van de middag van Joure richting Sneek rijden. Hij besloot alvast zijn collega's te waarschuwen omdat hij vermoedde dat de vier ervandoor zouden gaan als hij een stopteken zou geven.

Toen hij de mannen net voor Sneek naar de kant dirigeerde, gaf alleen een 30-jarige gehoor. De drie anderen gingen er volgens de politie met hoge snelheid vandoor. Een van hen ging met flinke vaart tegen het verkeer op de A7 in, richting Bolsward. Meerdere automobilisten belden 112 omdat ze voor hem moesten uitwijken.

Toen hij de snelweg verliet, werd hij opgewacht door een politiewagen die de weg blokkeerde. De 23-jarige motorrijder probeerde toch tussen de auto en de vangrail door te gaan, maar kwam ten val en werd aangehouden. De twee andere motorrijders waren richting Joure gevlucht.

Een 24-jarige snelheidsduivel werd met zijn 33-jarige passagier door meerdere agenten klemgereden op het verkeersplein bij Joure. Hiervoor werd het verkeer stilgelegd. De laatste motorrijder was Sint Nicolaasga ingevlucht. Een agent in zijn vrije tijd zag hem staan en vertrouwde het niet, waarop hij zijn collega's belde. Daarop werd het dorp afgesloten en doorzocht.

Toen de 20-jarige motorrijder werd gevonden, probeerde hij weer te ontkomen. Een politiewagen tikte hem echter aan, waardoor hij viel en kon worden aangehouden.

De verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau, waar bleek dat ze geen motorrijbewijs hebben. Hun motoren zijn daarom in beslag genomen en er wordt proces-verbaal opgemaakt.