'Terreuraanslagen leiden niet tot meer dreiging'

De Noorse politie verwacht niet dat de terreuraanslagen van vorige week vrijdag zullen leiden tot een toename van dreiging van bekende rechts- of links-extremistische bewegingen. Dat bleek vrijdag uit de evaluatie van de terreurdreiging, waarin is gekeken naar de invloed van de terreuraanslagen op andere extremisten.

Volgens de politie verandert er niets aan de terreurdreiging en zijn er in andere landen geen parallellen met Anders Behring Breiviks daden. De denkbeelden van Breivik zijn anders dan de ideologie van de meeste racistische en neonazibewegingen en in Noorwegen zijn er zeer weinig mensen die na kunnen doen wat Breivik deed, aldus de politie.

Vrijdag werden de eerste slachtoffers begraven. Bij de aanslagen kwamen 77 mensen om het leven. "Vandaag is het precies een week geleden dat Noorwegen werd getroffen door het kwaad", zei premier Jens Stoltenberg, die aanwezig was bij een herdenkingsdienst voor een van de slachtoffers. "We moeten leren leven met 22 juli, maar samen zullen we ons er doorheen slaan", zei hij vanaf een podium versierd met rode rozen, het symbool van zijn sociaal-democratische Arbeiderspartij.

Er zijn inmiddels zoveel rozen bij geïmproviseerde gedenkplaatsen in Oslo en op andere plaatsen gelegd dat er niet aan de vraag kan worden voldaan. De regering heeft daarom besloten de belasting op rozen uit het buitenland tijdelijk op te heffen waardoor meer import mogelijk wordt.