Politiebaas Alphen: alle wapens het land uit

De politiebaas in Alphen aan den Rijn vindt dat wapenbezit voor burgers verboden moet worden. Dat zegt de korpschef van politieregio Hollands Midden, Jan Stikvoort, in een interview in de Volkskrant. Stikvoort was verantwoordelijk voor het afgeven van een wapenvergunning aan de dader van de fatale schietpartij in Alphen.

Stikvoort stelt dat hij slechts de wet uitvoerde en dat het bezit van wapens en een kogelwerend vest is toegestaan. "Wat niet wegneemt dat ik er wel iets van vind. Ik vind dat er überhaupt geen wapens onder burgers zouden moeten zijn. Wat mij betreft: alle wapens het land uit."

De 56-jarige politieman begrijpt de woede over de wapenvergunning voor Tristan van der V. De Alphenaar schoot met zijn legale wapens zes bezoekers van een winkelcentrum en zichzelf dood. "Het gaat mij te ver een direct verband te leggen tussen de vergunning en de schietpartij, maar natuurlijk begrijp ik dat slachtoffers en nabestaanden dat wel steeds doen."

Van der V. kreeg een vergunning omdat informatie over politie-inzet bij zijn gedwongen opname niet terecht kwam bij de politiemedewerker die over de vergunning moest beslissen. Ook kan het dat de informatie over het hoofd is gezien, bleek uit een reconstructie. Volgens Stikvoort gaat het om een fout van één persoon. Alle wapenvergunningen in de regio worden nu nader bekeken.

De korpschef zegt niet te hebben overwogen op te stappen naar aanleiding van het drama. "Wel vroeg ik mij al op de dag van de schietpartij af of ik ergens iets had laten liggen. Ik ben tot de overtuiging gekomen - en daarin word ik bevestigd door de uitkomsten van het rijksrechercheonderzoek - dat ik alles heb gedaan wat je van een korpschef mag verwachten."