NCTb houdt gebeurtenissen Oslo in de gaten

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding houdt de gebeurtenissen vrijdag in Noorwegen scherp in de gaten. Vooralsnog is er echter geen aanleiding het dreigingsniveau aan te passen, meldt een woordvoerder vrijdag.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers aan het centrum van Oslo en andere drukbezochte plaatsen te mijden en elders waakzaamheid te betrachten. Het is belangrijk alle aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen, meldt het departement.

Volgens de NCTb-woordvoerder is het ernstig wat er in en bij Oslo is gebeurd. "Samen met de inlichtingen- en politiediensten volgen we de zaak scherp. Maar op dit moment weten we bijvoorbeeld niet wie hier achter zit. We houden alle luiken goed open. De uitkomsten van deze zaak zijn van belang bij de beslissing of we wel of geen maatregelen nemen."

Vrijdag vond in het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo bij het hoofdkwartier van de regering een bomaanslag plaats. Bij de explosie zijn volgens de politie zeven mensen omgekomen en twee zwaargewond geraakt. Enkele uren later opende een gewapende man het vuur in een jeugdkamp in Utoya, bij Oslo. Daarbij kwamen zeker negen personen om. De schutter is aangehouden. Hij was ook gezien in het centrum.

De politie vermoedt dat de twee aanslagen verband met elkaar houden.