Iran biedt hulp aan in terreur-onderzoek Argentinië

Iran heeft Argentinië aangeboden te helpen bij het onderzoek naar de zwaarste terroristische aanslag in de geschiedenis van het land. De Argentijnse aanklager Alberto Nisman Algerije heeft kritisch op het aanbod gereageerd. Het gebaar heeft volgens Nisman geen betekenis zolang het land de hoge functionarissen die achter de aanslag zouden zitten niet overdraagt. Bij de bomaanslag op een joods centrum in Buenos Aires op 18 juli 1994 kwamen 85 mensen om. Volgens Nisman is de aanslag georganiseerd door Iraanse diplomaten en de huidige Iraanse minister van defensie van Iran, Ahmad Vahidi.

Maandag is de aanslag 17 jaar geleden. Ter gelegenheid daarvan liet Iran een verklaring uitgaan waarin staat dat Iran terrorisme veroordeelt. Ook werd medeleven geuit voor de families van de slachtoffers en bood het land aan te helpen bij het onderzoek naar de aanval.

In dezelfde verklaring wees Iran erop dat Argentinië onterecht Iraanse burgers beschuldigt en dat Iran de plicht heeft hen te verdedigen. Iran zou binnenkort een rapport uitgeven over het 'oneerlijke proces' in Argentinië. Wel zou Iran nu klaar zijn om een 'constructieve dialoog' met Argentinië te beginnen.