Denemarken voert grenscontroles op

Denemarken heeft zich aangesloten bij een aantal andere Europese landen dat de grenzen strenger wil controleren. Het land wil permanente douanekantoren langs de grens plaatsen om de misdaad en illegale immigratie in te dammen. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Volgens de Deense minister van Financiën Hjort Frederiksen gaan de politie en de douane de douanekantoren gebruiken om steekproefsgewijs auto's en paspoorten te controleren. Bovendien wordt het gebruik van scanapparatuur opgevoerd waarmee illegale immigranten die zich verstoppen in busjes kunnen worden opgespoord. De grensposten worden gebouwd bij de grens met Duitsland en Zweden, in havens en op vliegvelden.

De maatregelen komen op verzoek van de Deense Volkspartij, de nationalistische coalitiepartner, en worden naar verwachting goedgekeurd door het parlement. "We zien een stijging in grensoverschrijdende misdaad: drugs, Oost-Europeaanse bendes, mensensmokkel, valutasmokkel enzovoorts. Een van de meest effectieve methodes om dit te bestrijden zijn grenscontroles", aldus Frederiksen. "Dit wordt zo snel mogelijk ingesteld."

Frederiksen benadrukte dat de controles passen 'binnen het raamwerk van het Schengen-verdrag', omdat ze steekproefsgewijs plaatsvinden. Met het Schengen-verdrag is geregeld dat de verplichte paspoortcontroles aan de binnengrenzen van de lidstaten zijn komen te vervallen.

Het verdrag staat echter onder druk, omdat de Europese Commissie onder druk van Frankrijk en Italië overweegt opnieuw grenscontroles in te voeren, om zo de stroom illegale immigranten uit Noord-Afrika tot staan te brengen. Middellandse Zeelanden als Griekenland, Italië en Spanje hebben geklaagd dat de Europese Unie de immigratieproblemen en de daarmee gepaard gaande kosten afschuift op deze landen.