PvdA blijft voor verbod ritueel slachten

De PvdA blijft principieel voorstander van een verbod op het onverdoofd ritueel slachten. Dat heeft Tweede Kamerlid Martijn van Dam dinsdagmiddag gezegd.

Wel kijkt hij of het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren nog kan worden 'verbeterd'. Dan gaat het om het toestaan van methoden die aantoonbaar niet zorgen voor 'extra lijden' van het dier. Van Dam wilde niet ingaan op welke methoden dit zijn. Daarover wordt nog overlegd met andere partijen.

Uitgangspunt blijft dat dieren verplicht worden verdoofd voor de slacht, zei hij. Met deze opstelling gaat de fractie in tegen het standpunt van de achterban. Tijdens een ledenraad bleek zondag dat een meerderheid van de PvdA'ers tegen een verbod op onverdoofd ritueel slachten is. Volgens Van Dam leven echter 'heel veel verschillende opvattingen' over het onderwerp.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het wetsvoorstel, waartegen vooral joodse en islamitische groeperingen bezwaar hebben gemaakt. Het druist in tegen de vrijheid van godsdienst, menen zij.