CDA wil kustwacht inzetten tegen Greenpeace

De kustwacht moet in actie komen tegen Greenpeace, omdat de natuurorganisatie zware stenen dumpt op de Klaverbank in het Nederlandse deel van de Noordzee. CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan heeft het kabinet dinsdag hiertoe gemaand.

Greenpeace plaatste maandag standbeelden van zeepaarden in zee. De Klaverbank herbergt volgens de natuurorganisatie de meest bijzondere natuur van het Nederlandse deel van de Noordzee. De houten zeepaarden op een sokkel van natuursteen moeten het kwetsbare leven op de zeebodem beschermen tegen de 'schadelijke sleepnetten' van de vissers.

"Dat is hard nodig, want het gebied is ernstig aangetast door jarenlange intensieve visserij", stelt de organisatie. Greenpeace riep de Klaverbank vorige week uit tot zeereservaat, omdat de regering dit nalaat.

Volgens Koppejan is het echter aan de overheid om te bepalen of een stuk van de Noordzee al dan niet beschermd dient te worden. "Niemand mag voor eigen rechter spelen."

Hij roept de staatssecretarissen van Milieu Joop Atsma (CDA) en van Landbouw Henk Bleker (CDA) dan ook op om in actie te komen. De kustwacht moet worden ingeschakeld om 'verdere schade' in het gebied te voorkomen. En Greenpeace moet aansprakelijk worden gesteld voor de gederfde inkomsten van vissers en mogelijk beschadigde netten, aldus Koppejan.