Minder agressie op werkpleinen door andere aanpak

Een nieuwe aanpak die de agressie op zogenoemde werkpleinen moet indammen is succesvol. De agressie op twee werkpleinen waar als proef met de aanpak werd gewerkt, daalde met ruim een derde. Dat melden Werkplein Dynamostraat Rotterdam en Werkplein Kromme Rijn Heuvelrug in Zeist donderdag.

Op een werkplein werken sociale diensten samen met het UWV Werkbedrijf. Samen proberen zij mensen aan een baan te helpen. Medewerkers van werkpleinen hebben geregeld te maken met scheldende en intimiderende bezoekers en krijgen soms zelfs klappen.

De aanpak bestaat onder meer uit een heldere taakverdeling tussen beveiliging en medewerkers. De beveiligers zijn verantwoordelijk voor de orde en veiligheid op het plein, waardoor medewerkers zich meer kunnen concentreren op de dienstverlening.

Beide werkpleinen stelden daarbij een veiligheidscoördinator in die samen met de medewerker aangifte doet bij de politie als sprake is van agressie. Verder zijn de veiligheidstrainingen voor medewerkers veel gerichter.

Directeur van de regionale sociale dienst Kromme Rijn Heuvelrug, die samen met het UWV Werkbedrijf het Werkplein Zeist vormt stelt dat er niet meer van wordt uitgegaan dat de medewerkers maar moeten leren omgaan met agressie. "Agressie hoort gewoon niet thuis op het werkplein."