Aswolk Chileense vulkaan geeft veel problemen

BUENOS AIRES - De aswolk van de vulkaan Cordon Caulle in Chili heeft dinsdag van Uruguay tot Australië vluchtschema's in de war gestuurd. De pasgekozen president van Peru Ollanta Humala moest zich op kenningsmakingsreis in Uruguay en Argentinië met de boot van Montevideo naar Buenos Aires verplaatsen, omdat er niet gevlogen kon worden.

Ook het toernooi om de Copa America, het voetbalkampioenschap van Amerika voor landenteams dat 1 juli moet beginnen, loopt gevaar. "Wij hopen dat de problemen over vijf tot zes dagen voorbij zijn", zei voorzitter Julio Grondona van de Argentijnse voetbalbond.

De belangrijkste internationale luchthavens van Argentinië en Uruguay zijn gesloten. Honderden passagiers zitten vast op de vliegvelden en met as bedekte vakantieoorden in de bergen van Patagonië vrezen voor een mislukt seizoen als de toeristen wegblijven.

Zelfs in Australië werden vluchten geannuleerd vanwege de aswolk. In Melbourne was het ergste leed geleden en konden duizenden reizigers weer vertrekken. Een twintigtal vluchten van en naar Adelaide kwam te vervallen. De luchtvaartdienst van Nieuw-Zeeland zegt dat de aswolk waarschijnlijk over niet al te lange tijd weer bij Chili aankomt, maar dan van de andere kant.

In Chili zijn ongeveer 4000 mensen uit de directe omgeving van de vulkaan geëvacueerd. Aan de asregens kwam dinsdag een einde en sommige bewoners mochten even naar hun woonplaatsen terugkeren om hun vee te verzorgen. Vorige week werden rivieren en stromen in het gebied door gloeiend heet vulkaangesteente verhit, waardoor de temperatuur in de rivier de Nilahue tot 45 graden Celsius en enorme aantallen zalmen het leven lieten. Volgens de autoriteiten in Ranco is de rivier inmiddels weer tot zes graden afgekoeld.