Droogtemaatregelen blijven van kracht

De droogtesituatie blijft de komende tijd nijpend. Hoewel de afvoer van rivieren iets toeneemt, is deze nog stukken lager dan normaal. De maatregelen die in verband met de droogte zijn genomen, blijven daarom nodig, zo heeft het Management Team Watertekorten woensdag besloten.

De afvoer van de Rijn bij Lobith bedroeg de afgelopen week 900 kubieke meter per seconde. De verwachting is dat dit de komende week oploopt tot circa 1000 kubieke meter per seconde, ruim 1200 minder dan normaal. De afvoer van de Maas bij Luik is zo'n 50 kubieke meter per seconde, ongeveer 90 minder dan normaal.

Eerder genomen maatregelen als een inhaalverbod op de IJssel blijven van kracht. Ook wordt onder meer beperkt gespuid richting Waddenzee om verzilting van het IJsselmeer en een inlaatpunt voor drinkwater bij Andijk tegen te gaan. Verder hebben inmiddels acht waterschappen beregeningsverboden afgekondigd.

Het Management Team Watertekorten (MTW) kwam vorige week voor het eerst sinds 2003 bijeen om de situatie rond de aanhoudende droogte in Nederland te bespreken. Het team functioneert onder politieke verantwoordelijkheid van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) en komt momenteel wekelijks bijeen. Het MTW bespreekt het landelijk waterbeeld en besluit over de te nemen maatregelen ten aanzien van de waterverdeling.