Vrees voor bosbranden door kurkdroge natuur

Veiligheidsinstanties vrezen de komende tijd voor meer natuurbranden. Ze maken zich zorgen omdat door de aanhoudende droogte de bodem in bos-, heide- en duingebieden kurkdroog is, schrijft De Telegraaf.

Al sinds eind februari wordt op de meetstations voor natuurbranden een verhoogde risicostatus gemeten. "Dat is een trend die steeds vroeger in het voorjaar voorkomt", zegt veiligheidscoördinator Van Gulik van de regio Noord- en Oost-Veluwe. "Vooral de lagere groeisoorten, zoals gras en heide, vormen een risico. De bodem is gortdroog en met opstekende wind is elk vuurtje dan al snel gevaarlijk."

In de afgelopen weken werden de eerst natuurbranden al gemeld in de Noord-Hollandse duinen bij Bergen en Petten. Vrijdag woedde daar opnieuw een brand, net als op de Veluwe. Ook deden zich enkele bermbranden voor.

Van Gulik vreest dat grote branden in de toekomst minder goed te bestrijden zijn door de aankomende bezuinigingen van Defensie. Helikopters zijn niet langer beschikbaar en ook assistentie van militairen lijkt niet meer te kunnen. "We moeten nu echt op zoek naar een goed alternatief. We zijn er beslist ongelukkig mee."


Vrees voor bosbranden door kurkdroge natuur (Foto: Novum)