Amnesty: Rechtensituatie Egypte niet verbeterd

De mensenrechtensituatie in Egypte is na het vertrek van oud-president Hosni Mubarak niet verbeterd. De Egyptische autoriteiten beperken nog steeds de vrijheid van vergadering, martelen gedetineerden en berechten burgers voor militaire tribunalen. Hervormingen zijn hard nodig, zei Amnesty International donderdag.

Egyptenaren 'verdienen het om te zien dat hun opofferingen niet voor niets zijn geweest, dat het onderdrukkingsapparaat tot het verleden behoort en dat de kans op herhaling wordt uitgesloten door wet en praktijk', aldus het Amnesty-rapport.

Deze mensenrechtenschendingen waren een van de redenen dat Egyptenaren eind januari massaal de straat opgingen en in opstand kwamen tegen het regime van Mubarak. Er vielen in die periode zeker 840 doden, concludeerde de mensenrechtenorganisatie, en meer dan 6000 gewonden. Duizenden mensen werden ingerekend en velen van hen werden gemarteld.

Na de val van Mubarak nam de Egyptische Opperste Raad van de Strijdkrachten de leiding over. Dat betekende niet dat er een einde kwam aan het geweld en onrecht tegen burgers, aldus Amnesty.

De organisatie neemt de zaak van Amr al-Beheiry als voorbeeld. Deze man demonstreerde op 26 februari, twee weken na het vertrek van Mubarak, op vreedzame wijze voor het parlementsgebouw in Caïro toen hij en zijn neef werden opgepakt. In detentie werden zij door de militaire politie buiten bewustzijn geslagen en werden elektrische schokken toegediend.

Al-Beheiry werd vrijgelaten, maar niet veel later opnieuw ingerekend, waarschijnlijk omdat andere activisten zijn verwondingen op papier hadden gesteld. Op 1 maart bevond een militair tribunaal hem schuldig aan het aanvallen van een ambtenaar en het negeren van de avondklok. Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf.

Dergelijke praktijken ondermijnen het vertrouwen in de nieuwe heersers, zei Said Haddadi, onderzoeker van Amnesty. "Het ondermijnt de toezeggingen van de huidige regering. Het ondermijnt eveneens de redenen waarom de mensen op 25 januari de straat opgingen om hervormingen te eisen."

Alleen verantwoordingsplicht kan het vertrouwen van de bevolking in de autoriteiten herstellen, aldus Haddadi. "Of de schendingen nu plaatsvonden tijdens de opstand of na Mubarak, degenen die verantwoordelijk zijn voor deze schendingen moeten voor het gerecht worden gebracht. Gerechtigheid moet geschieden om het vertrouwen van het volk in zijn instellingen te laten groeien."