Zwemverboden IJmeer en Gooimeer opgeheven

Alle zwemverboden voor het IJmeer en het Gooimeer zijn per direct opgegeven. Dat meldt de provincie Flevoland donderdag. Zwemmen bij het Catamaranstrand bij Almere wordt nog wel ontraden. Vorige week werd in het water de giftige blauwalg gevonden.

De provincies Noord-Holland en Flevoland kondigden de afgelopen week zwemverboden af voor verschillende stranden nadat drie honden een zwempartij in het water bij Muiden en Almere niet overleefden. Onderzoek wees vervolgens uit dat bij het Catamaranstrand een zeer giftige blauwalg in het water zat.

De blauwalg is volgens Flevoland alleen aangetroffen bij het Catamaranstrand, een strand waar volgens de provincie niet wordt gezwommen. De blauwalg is woensdag geruimd.

Het Catamaranstrand blijft voorlopig onder verscherpt toezicht. Rijkswaterstaat controleert hier dagelijks. Ook op de andere stranden wordt vaker gecontroleerd. De stranden worden twee keer per week onderzocht in plaats van wekelijks.

Behalve voor het Catamaranstrand werd ook zwemmen bij het Almeerderstrand, het Zilverstrand, Muiderberg, Oud-Valkeveen en het Naarderbos eind vorige week verboden. Ook werden voor Naarden en Muiden gebiedsverboden opgelegd, die nu eveneens zijn opgeheven.