Rusland viert overwinning op nazi-Duitsland

Zo'n 20.000 Russische militairen marcheerden maandag met uitgestreken gezicht over het Rode Plein in Moskou. Het militaire machtsvertoon stond in het teken van Overwinningsdag, de dag waarop de Rusland de overwinning op nazi-Duitsland viert.

Op de feestdag worden de enorme opofferingen van de Sovjet-bevolking in de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar de dag vormt tevens het moment waarop Rusland de wereld toont een moderne militaire macht van formaat te zijn.

Hoewel het Russische leger na de val van de Sovjet-Unie te maken kreeg met grootschalige bezuinigingen en ook het moreel van de troepen sterk afnam, toonde Rusland maandag over een krachtig en gedisciplineerd leger te beschikken. In de militaire parade reden mobiele raketlanceerinstallaties en pantservoertuigen mee. Hoog boven het plein vlogen legerhelikopters over.

President Dmitri Medvedev hield een toespraak en deelde medailles en lintjes uit aan veteranen.

"De staat zal alles in het werk blijven stellen om de waardigheid van het leger te behouden en de gewapende troepen te moderniseren, zodat de troepen het meest geavanceerde materiaal tot hun beschikking hebben", zei hij. "Rusland houdt vandaag de dag vast aan de principes van vreedzame samenwerking, streeft een veiligheidssysteem na en draagt bij aan het bewaren van de stabiliteit in de wereld."

In het naburige Wit-Rusland haalde de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko hard uit naar westerse landen. "We zien tegenwoordig weer een beleid van dwang en agressie door een reeks landen en militaire blokken, die zich bemoeien met de interne aangelegenheden van een soevereine staat. (...) Deze gebeurtenissen roepen onbewust overeenkomsten op met de periode van de Grote Patriottische Oorlog". Met de Grote Patriottische Oorlog wordt de Tweede Wereldoorlog bedoeld.

"We zien dat leiders van bekende landen met krankzinnig en verschrikkelijk gemak de beslissing nemen om vreedzame steden te bombarderen, het onheil afroepen over duizenden vrouwen, kinderen en bejaarden en zich bovendien nog democratische staten noemen ook", zei Loekasjenko tijdens een ceremonie bij het oorlogsmonument in Minsk.