Frankrijk steunt Grieks grenshek

Frankrijk steunt het Griekse plan om een hek te plaatsen langs delen van de grens met Turkije om illegale immigratie tegen te gaan. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux donderdag gezegd.

"We steunen de vorming van obstakels om immigratie tegen te gaan", zei Hortefeux. "Natuurlijk kan dit op geen enkele wijze vergeleken worden met de Berlijnse Muur."

In Griekenland komen de meeste illegale immigranten van de Europese Unie binnen. Het land is van plan een hek van 12,5 kilometer langs een deel van de noordoostelijke grens met Turkije op te trekken. Mensenrechtenactivisten hebben kritisch gereageerd op de plannen. Ook de Europese Unie is weinig enthousiast.

De laatste ontwikkeling in de Griekse immigratiecrisis is de bezetting van een gebouw van de Universiteit van Athene door tweehonderd illegale immigranten. Ze zijn in hongerstaking gegaan om hun eis gelegaliseerd te worden kracht bij te zetten. De oproerpolitie heeft de straten rondom het gebouw van de rechtenfaculteit afgezet en de autoriteiten onderhandelen momenteel met de immigranten.

De situatie duurt nu drie dagen en heeft de Griekse regering - die eerder aankondigde harder op te treden tegen illegale immigranten - in een lastig parket gebracht. Eerder vrijdag zei de Griekse minister van openbare orde dat er geen geweld zal worden gebruikt om de bezetting van het universiteitsgebouw te beëindigen.

In Griekenland mag de politie alleen in uitzonderlijke gevallen school- en universiteitsgebouwen binnengaan. De universiteit diende donderdag een verzoek in bij een rechtbank in Athene om dat verbod voor het gebouw op te heffen, wat de weg vrijmaakt voor een interventie door de politie.