Michael Moore laakt 'executie' Bin Laden

Filmmaker Michael Moore heeft in een interview afgegeven op de 'terechtstelling' van Osama bin Laden door Amerikaanse Navy Seals. Moore vindt het geen probleem dat de Al Qaida-leider dood is, maar gelooft niet dat eventuele gevangenname onderdeel van de missie was.

Volgens het Witte Huis moest Bin Laden worden 'gedood of gevangengenomen'. Hij zou zijn doodgeschoten omdat hij geen aanstalte maakte zich over te geven, en bleek ongewapend. Moore begrijpt dat Bin Laden vermoedelijk niet levend kon worden gevangen, maar vindt dat er dan gewoon gezegd had moeten worden dat het een missie was om te doden.

De filmmaker, bekend van Bowling for Columbine en Fahrenheit 9/11, trekt een vergelijking met de Neurenberg-processen tegen de Nazi's na de Tweede Wereldoorlog. Daar gold volgens hem de regel dat het niet uitmaakt hoe slecht iemand was, hij zou zijn day in court hebben. Moore stelt de VS er dan ook alles aan had moeten doen om Bin Laden levend in handen te krijgen.

Dat was volgens Moore ook in het belang geweest van waarheidsvinding voor de geschiedenis. Tevens stelt hij dat een behoorlijke rechtsgang the American way is. Als je vindt dat iemand standrechtelijk geëxecuteerd mag worden, dan haat je de VS, besluit Moore zijn betoog.


Piers Morgan in gesprek met Michael Moore