Twintigste verdachte rond mislukte aanslag Jakarta

De Indonesische politie heeft een twintigste verdachte ingerekend rond de mislukte aanslag op een kerk in Jakarta op Goede Vrijdag. De verdachte, een cameraman, zou zijn ingehuurd om de aanslag op video vast te leggen en uit te zenden. Dat heeft de politie zaterdag gezegd.

De cameraman van de zender Global-TV, Imam Firdaus, wordt ondervraagd over zijn rol in het complot, zei politiewoordvoerder Boy Rafli Amar. Firdaus zou zijn aangegeven door een andere verdachte, Pepi Fernando, het vermoedelijke brein achter de mislukte aanslag.

De twintig verdachten werden gearresteerd in verband met een onderzoek naar bompakketten, die vorige maand in Jakarta werden verstuurd naar doelwitten die zouden hebben 'gezondigd tegen de islam'. De arrestaties leidden de politie naar een grote kathedraal in Serpong, een buitenwijk van Jakarta. Hier werden negen bommen, waarvan sommige zo'n 80 kilo wogen, ontdekt en onschadelijk gemaakt.

Een aantal bommen was onder een gasleiding geplaatst, andere waren verstopt in tassen en plastic emmers. Het was de bedoeling dat de bommen op Goede Vrijdag ontploften. De verdachten zouden de aanslag hebben willen filmen en uitzenden.