Mediterrane EU-landen willen hulp met migratie

EU-lidstaten gelegen aan de Middellandse Zee hebben de Europese Unie aangespoord om meer geld beschikbaar te stellen voor die landen. De landen zeggen het geld nodig te hebben om de grote migratiestroom vanuit Noord-Afrika het hoofd te bieden.

De zuidelijke EU-lidstaten hebben te kampen met een forse toename in het aantal migranten uit Noord-Afrika als gevolg van de opstanden in landen als Tunesië en Libië. Zo'n 26.000 migranten hebben de afgelopen weken de oversteek gewaagd naar het Italiaanse eilandje Lampedusa. De Italianen hebben de migratiestroom bestempeld als een 'menselijke tsunami'.

"De mediterrane lidstaten zijn de frontlinie en we staan onder een steeds verder toenemende druk", zei de Cypriotische minister van Binnenlandse Zaken Neoklis Sylikiotis. "We kunnen dit niet alleen aan, en dat zou ook niet moeten hoeven", aldus Sylikiotis na overleg met zijn Spaanse, Italiaanse, Griekse en Maltese collega's.

Sylikiotis zei dat de mediterrane staten een speciaal solidariteitsfonds willen waar de zuidelijke lidstaten uit kunnen putten om de migratiestroom aan te pakken. Ook willen ze een gezamenlijk patrouillesysteem ingevoerd zien voor de kust van de mediterrane landen, en wensen ze voor 2012 een gezamenlijk Europees migratiebeleid. "Dit is niet een nationaal probleem, dit is een Europees probleem. En dat behoeft Europese oplossingen", aldus de Maltese minister van Justitie Mifsud Bonnici.


Extra geld voor mediterrane landen (Foto: Novum)