Honderden Tunesiërs arriveren op Italiaans eiland

Honderden Tunesiërs zijn zondag per boot aangekomen op het Siciliaanse eilandje Lampedusa. De Tunesiërs proberen de onzekerheid in hun land, die is ontstaan na massale demonstraties en het vertrek van president Zine El Abidine Ben Ali, te ontvluchten, zei de kustwacht in Palermo. In nog geen week tijd zijn vierduizend Tunesiërs naar het eiland vertrokken.

In een tijdsbestek van nog geen 24 uur zijn zestien boten aangekomen op Lampedusa, een eilandje dat op zo'n 200 kilometer van Sicilië en 100 kilometer van de Tunesische kust ligt. De opvarenden hebben naar verluidt honderden euro's betaald om met krakkemikkige vissersbootjes en gemotoriseerde rubberboten te worden overgezet.

Sommigen zijn op zoek naar werk, anderen vreesden het geweld in Tunesië, terwijl er ook mensen tussenzitten die 'tot de entourage' van de uitgeweken Ben Ali behoorden en een veilig heenkomen zoeken.

De meeste migranten werden door de autoriteiten op een omheind voetbalveld gehouden, in afwachting van veerboten die hen naar het vasteland brengen. Op het vasteland worden hun papieren bekeken. Diegenen die niet in aanmerking komen voor een asielaanvraag worden teruggestuurd.