Zes arrestaties na zwendel met euromunten

Zes mensen zijn door de Duitse politie gearresteerd op verdenking van zwendel met euromunten. De zes personen zouden afgedankte euromunten in China opnieuw hebben laten slaan en ze vervolgens hebben ingewisseld bij de Duitse centrale bank voor geldige exemplaren. Het gaat om een bedrag van 6 miljoen euro. Dat hebben aanklagers donderdag gezegd.

In totaal zou er 29 ton aan ongeldig gemaakte 1 en 2 euromunten, die aan China werden verkocht als schroot, opnieuw tot munten verwerkt zijn. Bij het ongeldig maken van de munten worden de kern en ring eromheen van elkaar gescheiden. In China werden de twee delen weer samengevoegd en de munten werden in de periode 2007 tot 2010 ingewisseld bij de Bundesbank. De Bundesbank is de enige centrale bank die kosteloos beschadigde of oude munten omruilt voor nieuwe.

Vier stewardessen worden ervan verdacht de munten uit China naar Duitsland te hebben meegenomen, omdat er geen beperkingen worden gesteld aan het gewicht van hun bagage. Vier van de zes verdachten zijn Chinese immigranten. Medewerkers van de Bundesbank worden niet verdacht, aldus de autoriteiten.


Zes arrestaties na zwendel met euromunten (Foto: Novum)