Verbrande bh's Dolle Mina naar archief

De restanten van enkele door Dolle Mina's verbrande bh's krijgen een plaats in het archief van Aletta, het instituut voor vrouwengeschiedenis in Amsterdam. De actiegroep Dolle Mina zorgde begin jaren zeventig voor veel media-aandacht en controverse door bh's en korsetten te verbranden. Dit moest de bevrijding van de vrouw symboliseren.

Het Amsterdamse instituut werd deze week benaderd door een Dolle Mina van het eerste uur. Zij had bij het opruimen van haar zolder in een oude schoenendoos de resten van enkele verbrande bh's teruggevonden. Die worden vrijdag om 11.00 uur overhandigd aan Aletta-directeur Saskia Wieringa.

"Door de geur van verschroeiing werd ik weer helemaal terugbracht naar die tijd, het plezier wat we hadden en ook de reacties van het publiek", zegt de voormalige Dolle Mina, die anoniem wil blijven. "Alleen het zwaaien met die bh's was al revolutionair."

Aletta is vereerd het archiefstuk te mogen ontvangen. "De bh-verbranding staat in het collectieve geheugen van Nederland gegrift en is daardoor illustratief voor de vrouwenrechtenstrijd in de roerige jaren zeventig", stelt Wieringa. "Jongere generaties kunnen inspiratie halen uit de doelgerichte acties van de Dolle Mina's."