Rebellen LibiŽ winnen terrein op Gadhafi

De rebellen in Libië hebben het regime van dictator Moammar Gadhafi zaterdag gevoelige nederlagen toegebracht, gesteund door luchtaanvallen die sinds een week worden uitgevoerd door een internationale troepenmacht. De strategisch belangrijke havenstad Ajdabiyah werd heroverd op troepen die loyaal zijn aan Gadhafi. Brega, een andere stad in het oosten van Libië, zou eveneens zijn ingenomen door de rebellen.

De Libische onderminister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim bevestigde dat de regeringstroepen zich hebben teruggetrokken uit Ajdabiyah. Hij klaagde dat westerse militairen, die volgens een VN-resolutie geweld mogen gebruiken ter bescherming van burgers, zich rechtstreeks met de strijd hebben bemoeid door de rebellen te helpen.

De matig georganiseerde en licht bewapende opstandelingen bleken na aanvankelijke successen niet opgewassen tegen de vuurkracht van de Libische regeringstroepen. Zij werden ver teruggedreven totdat vorige week de westerse luchtaanvallen begonnen. De herovering van Ajdabiyah was de eerste overwinning in lange tijd voor de rebellen.

De opstandelingen claimden zaterdagmiddag ook dat ze Gadhafi's troepen hadden verdreven uit Brega, dat ongeveer 80 kilometer ten westen van Ajdabiyah ligt. In het westen van het land zouden de strijdkrachten van Gadhafi een nieuw offensief zijn begonnen tegen rebellen in de stad Misurata. Dat is het belangrijkste bolwerk van opstandelingen tegen het bewind van Gadhafi in dit deel van het Noord-Afrikaanse land. Volgens de rebellen voeren troepen van Gadhafi zware bombardementen uit op Misurata.